Франция обяви секса с деца под 15 години за изнасилване

Френският парламент гласува в четвъртък законодателни промени, с които сексуалните отношения с деца на възраст под 15 години се обявяват за изнасилване и се наказват с до 20 години затвор, съобщи “Ройтерс”.

По този начин Франция доближава разпоредбите на наказателния си кодекс с тези на останалите западни страни.

И в момента възрастта за сексуални отношения по взаимно съгласие във Франция е 15 години, но френските прокурори досега изискваха доказателство за недоброволност, за да повдигнат обвинение в изнасилване. “Това е исторически закон за нашите деца и за нашето общество”, заяви в парламента министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети. “Никой пълнолетен насилник няма да може да претендира за взаимно съгласие с непълнолетно лице под 15-годишна възраст.”

Законът е бил приет единодушно на последното си четене, съобщи в “Туитър” френският парламент.

От страна на някои депутати имаше опасения, че възрастта, под която сексуалните отношения автоматично се смятат за изнасилване, може да криминализира доброволния секс между непълнолетен и само с няколко години по-възрастно лице. Затова беше включена “Ромео и Жулиета” клауза, която позволява сексуални отношения между непълнолетен и лице, което е до 5 години по-възрастно от него. Тази клауза няма да се отнася до случаите на сексуално насилие.

Промените също така обявяват за изнасилване кръвосмешението с непълнолетно лице под 18 години.

Във Франция, която отдавна се наслаждава на образа си на страна на съблазняването и романса, сексуалният тормоз над жени и деца от години минаваше незабелязан или прикриван във високите ешелони на властта и сред известните личности. През последните години обаче страната преосмисли много неща.

Движението МеТоо се оказа повратна точка за Франция. За това допринесе през 2020 г. и публичното заклеймяване на френски писател, писал открито за своята педофилия.

Франция вече затегна законодателството си по отношение на сексуалните престъпления през 2018 г., като криминализира сексуалния тормоз по улиците. От тогава подсвиркващите след жените и агресивно похотливите индивиди са изправени пред заплахата от глоби, налагани на място.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.