Новият парламент ще проверява управленията на Борисов и Орешарски

Новият парламент създаде комисия, която да проверява управлението на страната в последните 10 години.

Първоначалното предложение, внесено от Мая Манолова, бе да се прави ревизия само на последните четири години, т.е. на третия кабинет на Бойко Борисов. По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на БСП и ДПС обаче бе прието проверката да е за последните десет години, т.е. на кабинетите на ГЕРБ и на Пламен Орешарски. Не бе обявено дали ще се проверяват и действията на служебните кабинети.

Става въпрос за комисия, която ще работи поне три месеца за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие.

За председател на комисията бе избрана Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”, а в комисията влязоха Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Георги Георгиев, Иван Хиновски и Пламен Абровски от “Има такъв народ”, Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев от БСП, Йордан Цонев, Сергей Кичуков и Адлен Шефкед от ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от “Демократична България” и Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев от “Изправи се! Мутри вън!”.

Какво ще се проверява

Според проекта на решението проверка ще се прави в Българската банка за развитие, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, здравната каса, Сребърния фонд, “Автомагистрали” ЕАД, държавния ВиК холдинг и Държавната петролна компания, Българския енергиен холдинг, “АЕЦ Козлодуй”, Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, тецовете “Марица”, “Булгаргаз” ЕАД, “Булгартрансгаз”, търговските аташета, Фонда за пътна безопасност към МВР и др. (още четете тук).

В пленарната зала в списъка на проверка бяха предложени още “Напоителни системи”, държавните горски и ловни стопанства, “Топлофикация-София”, “Терем”, НКЖИ, БДЖ, Агенцията по храните и др., като се прие, че към него ще се включват и предложения, направени в комисията.

Скандал за решение за мораториум

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи в решението да бъде включен и текст за мораториум за концесии и сделки на правителството, чиято оставка бе приета по-рано днес. Партиите казаха, че по принцип подкрепят предложението, но не му е мястото в това решение и заради това трябва да се внесе отделно другата седмица, какъвто вариант също предложи БСП.

В това Корнелия Нинова видя, че няма мнозинство анти-ГЕРБ в парламента и обяви, че новите партии не са подкрепили предложението проверката да е десет години, от което се видяло, че маските паднали.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.