Училищата, яслите и детските градини вероятно ще останат затворени поне до 13 април

След дълги спорове: Мерките за извънредното положение минаха на първо четене

Депутатите одобриха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на парламента от 13 март. Ограниченията целят предпазване на населението и преодоляване на последиците от заразата с COVID-19, а в пленарна зала поучиха подкрепата на 129 народни представители, 70 гласуваха с въздържал се.

Така у нас остават затворени за посещение всички търговски обекти, с изключение на хранителните магазини и аптеките. На ресторантите и заведенията за бързо хранене се разрешават обаче доставки на адрес при строго спазване на хигиенните изисквания. Остават спрени учебни занимания и извънкласни занятия в училища и университетите, както и посещенията на децата в детски градини и ясли. Провеждането на масови мероприятия също остават забранени до второ нареждане.

Всички български граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително трябва да сключат медицински застраховки.

По време на дебатите от ГЕРБ предложиха между двете четения на законопроекта да отпадне предвиденото наказание за медицинските специалисти, ако те откажат помощ на пациент по време на епидемията с коронавирус.

Чуха се и още предложения. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че патриотите подкрепят текстовете, но ще настояват за въвеждането на „полицейски час” между двете четения. Симеонов поиска още църквата да вземе мерки срещу вируса и причастията да не се дават с една лъжичка на всички миряни в храма. „Да не се правим, че тя е свещена”, настоя Симеонов и допълни: „Ние сме в състояние на война с един невидим враг”.

От ДПС също изразиха подкрепа, но напомниха, че от партията имат и свои предложения. В зала те обърнаха най-голямо внимание на правата на работниците. Според депутата от движението Хасан Адемов Министерският съвет трябва да определи дейностите и предприятията, които ще бъдат затворени или ще бъде ограничена тяхната дейност.

Най-много критики се чуха от БСП. „Философията на този закон е „спасявай се поединично”, категоричен бе Крум Зарков. „Онези мерки, чрез които държавата може да помогне на обикновените работници, ги няма”, смята той. От левицата не са съгласни още с предложението работодатели да пускат служители в в платен и неплатен отпуск без тяхно желание.

В приетите днес текстове е записано още, че до края на извънредното положение не може да се налага запор на банкови сметки, заплати и пенсии.

Отпадна и предложението на БСП за налагане на мораториум върху спирането на електрическата и топлинната енергия, водата и телекомуникационните услуги на хората, ако не платят сметките.

Участие в този дебат взе и председателят на КЕВР Иван Иванов, според когото неплащането на битовите сметки от страна на потребителите ще доведе до „голям риск българската електро-енергийна система”.

Предложенията за корекция в мерките депутатите ще могат да правят до 18.00 часа днес, а окончателният вариант на текстовете ще бъде гласуван в петък.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.