Радев: На правителството „Габровски“ му липсваше политическата физиономия

Когато погледнем към правителството на Николай Габровски – като експерти имаше много добър състав, като програма имаше важни приоритети. Но му липсваше политическата физиономия, липса политическата отговорност.

Това коментира в Брюксел президентът Румен Радев часове след като депутатите отхвърлиха кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер. Той обясни, че целта на предложения кабинет е била да бъде посредник между мандатоносителите и българските граждани. “Мисля, че не е сега момента, в който хората искат да видят посредници. Хората искат да видят ясна политическа отговорност, защото претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност за нея. Мисля, че ГЕРБ заложиха повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление и това явно няма да бъде печелившият ход”, добави държавният глава.

Президентът отказа да кажа кога ще връчи следващият мандат. И поиска от депутатите ясни срокове и програма. “Пред българския парламент има изключително важни задачи и държа да бъдат приети някои много важни закони. Не искам да се изпада страната в блокаж на институциите, защото знаете колко много конституционно установени органи вече са с изтекъл мандат. Много е важно да има ясен календар на НС как смятат да движат своя дневен ред от тук нататък”, апелира той.

Радев коментира и наложеното вето върху промените в Изборния кодекс. “Знаете, че машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес, а именно недействителните бюлетини. И спомогна значително да се намали контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон се променя на практика характеристиката на машинното гласуване. То вече не е алтернатива на гласуването с бюлетина, а е “гласуване на хартиена бюлетина, която е отпечатана в печатницата на БНБ”. Не мога да приема, че партиите се поставят пред различни условия и само онези, които са преодолели бариерата от 4% имат достъп до машинния код”, добави Радев.

Този закон допуска и разкриване на тайната на вота, категоричен беше още президентът. Нека си представим в една секция само един избирател гласува с машина или с бюлетина. Напълно е възможна тази хипотеза и означава, че тайната на неговия вот ще бъде разкрита”, обясни Румен Радев.

Той не приема също така, че се стеснява участието на българите зад граница в изборния процес и от правния мир изчезва понятието “дистанционно електронно гласуване”. “То беше задраскано с този закон”, обясни още държавният глава.

Dariknews.bg

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.