Община Разград с отличие от Асоциация „Прозрачност без граници“

Община Разград е сред седемте български общини, които по повод 9 декември – Международен ден за борба с корупцията, получиха от Асоциация „Прозрачност без граници“ отличие за нововъведения за добро управление и политики за противодействие на корупцията. Това съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Това стана на организирана от „Прозрачност без граници“ церемония в София за представяне на резултатите от изследването на „Индекс на местната система за почтеност 2022“. Отличието за добри практики в „Прогрес в условията за насърчаване на инвестиции“ получи зам.-кметът Мирослав Грънчаров, а днес предостави плакета на кмета на Разград Денчо Бояджиев. Призът се връчва за най-голям напредък в усилията за създаване на добра бизнес среда през последните две години.

На церемонията по връчване на отличията Мирослав Грънчаров изрази удовлетворение от положителната оценка, която местната управа получава. Заяви, че за ръководството на Община Разград това е огромна отговорност, но показва, „че се движим в правилната посока и ни стимулира да сме още по-креативни в усилията си да създаваме по-добра бизнес среда в община Разград“.

Зам.-кметът сподели и част от добрите практики на Община Разград, довели до подобряване на инвестиционната среда и свързани с общински инициативи за разширение на бизнес зона „Перистър“, за развитие на „зелена икономика“, за провеждане на прозрачни конкурсни процедури, за улесняване на административното обслужване чрез увеличаване на електронните услуги и други.

Отличието за добри практики в „Прогрес в условията за насърчаване на инвестиции“ бе връчено на зам.-кмета Мирослав Грънчаров от изпълнителния директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов. Останалите общини с отличия са: Русе, Бургас, Сливен, Видин, Кюстендил и Стара Загора.

Заедно с екипа си Славов представи резултатите от изследването „Индекс на местната система за почтеност 2022“, което оценява капацитета на местните публични институции, гражданското общество и бизнеса за прилагане на устойчиви антикорупционни политики в регионите в България и отчита постиженията и дефицитите в изследваните общински и държавни институции и сектори.

Индексът на Местната система за почтеност в България позволява извършването на ежегодна сравнителна оценка антикорупционния капацитет, роля и значение на ключови институции и социални актьори на местно ниво: общински съвет, кмет, общинска администрация, бизнес, медии, граждански организации, съд и полиция. Той се съставя въз основа на детайлно разработен набор от показатели за изследване на институциите и структурите във всичките 27 общини-областни центрове в страната. Общата стойност на индекса за цялата страна е 3,22, а Разград с 3,45 е на шеста позиция в страната. По отношение на оценяване дейността на отделните институции съобразно Индекса Общински съвет – Разград е на трета позиция в страната; кметът на община Разград също е на трета позиция; Общинска администрация – на 15-та; Индексът за гражданско общество е на 8-ма позиция. Изследването в подробности е публикувано на интернет страницата на „Прозрачност без граници“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.