България и още 4 държави се споразумяха с ЕК за украинското зърно

Европейската комисия съобщи, че е постигнато принципно споразумение за подновяване на транзита на украинско зърно през пет страни членки, включително България. Това съобщи снощи изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

Предвиждат се и 100 милиона евро помощ за фермерите в петте държави. Валдис Домбровскис съобщи, че е постигнато споразумение с България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия за вноса на някои украински храни, на които петте страни членки наложиха вето. “Договорихме се с Украйна и с тези страни как да подходим към тази ситуация”, каза еврокомисар Домбровскис в Туитър и още: “Европейската комисия ще предложи извънредни предпазни мерки за четирите най-чувствителни продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Ще проучим въпроса и с още няколко вида”.

Домбровскис отново заяви, че ще има финансова подкрепа за тези страни в размер на 100 млн. евро. От Комисията на този етап обаче отказват да обявят как ще бъдат разпределени тези средства между петте държави. “В отговор те ще свалят наложената от тях забрана върху вноса на определени украински стоки. Така постигаме решение, което удовлетворява едновременно фермерите в тези страни и Украйна”, подчерта Домбровскис.

По-рано вчера постоянните представители на страните членки от ЕС постигнаха съгласие за удължаване на безмитния внос от Украйна с още една година. Настоящият регламент изтича на 5 юни. Преди това комисията по външна търговия на Европейския парламент също даде зелена светлина за удължаването на безмитния внос от Украйна.

Dnes.bg

Hits: 94

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.