Гимназия „Шандор Петьофи“ празнува

През последната седмица на април месец по традиция Националната професионална техническа гимназия „Ш. Петьофи“ чества своя патронен празник, който тази година е по-специален, защото е свързан с две важни годишнини: 60 години от основаването на училището и 200 години от рождението на патрона на гимназията – унгарският поет и революционер Шандор Петьофи.

Цяла поредица от събития организираха учителите и учениците на Механото за да отбележат своя празник. Подготовката започна с инициатива на ученическия съвет за почистване на бюст-паметника на Петьофи и посаждане на цветя около него.

Задължителна част от програмата бе традиционният волейболен турнир „Шандор Петьофи“ с участие на отборите на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, ПГИ „Р. Шуман“, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ и гимназията домакин. На полуфинала юношите на Механото победиха с 2:0 гейма отбора на ПГИ. На финала, в много оспорвана и емоционална среща, те спечелиха с 2:1 гейма срещу ППМГ. Така момчетата на Сашо Панчев заслужиха купата и златните медали.

Волейболен турнир имаше не само за настоящите ученици, но и за тези, които вече са напуснали ученическата скамейка. Директорът инж. Нешка Христова откри „Турнир на поколенията“, организиран от учителя по физическо и треньор на отбора по волейбол Сашо Панчев със съдействието на Деян Маринов и Иван Христов. В него се включиха 4 отбора, съставени от бивши волейболисти и ученици на Механото от Разград, България и чужбина. По случай юбилея и приноса на гимназията за волейбола в Разград инж. Христова получи подарък от ВК „Лудогорец“- волейболна топка „Микаса“.

Разбира се, всеки юбилей неизменно е свързан с носталгия по отминалите времена, но пък среща изпълнена с топлина и сърдечност, която възкресява спомените винаги е нещо вълнуващо. По повод патронния празник гости на училището бяха Румяна Борисова, Симеон Тодоров, Огнян Георгиев и Петрана Митева, които се срещнаха с ученици от специалностите, в които те са преподавали.

Съчетавайки почитта към патрона на Механото и отбелязването на деня на книгата и авторското право ученици от различи класове се срещнаха с известните разградски творци Ирина Радионова, Пламен Панчев, Дачо Господинов и Иван Димитров.

В гимназията бяха положени основите на нова традиция – турнир по „Компютърен шах“. Финалната тройка излъчи победител – Берин Бахриев. На второ място се класира Христофор Божанов, а трети остана Осман Нурула. Поради проявения интерес и ентусиазъм от учениците, турнирът се очаква да стане ежегоден и да привлече за участие и ученици от други училища.

В празничната седмина на гимназията гостува и Спортен клуб “Еърсофт Разград” с демонстрации пред ученици и учители. Всички присъстващи имаха възможността да се докоснат до различен тип реплики на пистолети, автоматични оръжия и снайпери. След краткото въведение в спорта, всеки желаещ имаше възможността да съпреживее чутото и видяното със стрелба по няколко мишени по които да се целят.

Център на празника беше празничният спектакъл в залата на Филхармонията.  Гости бяха началникът на РУО Ангел Петков, както и Сандра Мишкеди, директор на Културен институт ЛИСТ, и поетът българист Дьорд Сонди, които отправиха своите поздрави за празника на училището. Събралите се ученици, учители и гости на НПТГ се забавляваха с шоу-играта „Аз обичам Механото“, в която два отбора, ученици срещу учители, се състезаваха в 7 кръга като сблъскаха знанията си за историята на училището, за живота на личността на Шандор Петьофи и за настоящето на Механото. Поздравът на гост изпълнителката Пресияна Тодорова накара залата да избухне в овации. Като водещи на официалната част от тържеството се изявиха Диана Нейкова – учител по английски език и ръководител на ученическия съвет и ученикът Хюсеин Хюсеинов, а състезанието бе под вещия контрол на Николай Тодоров. Макар че победител стана отборът на учителите (УЗУ), учениците не се разсърдиха и аплодираха своите млади преподаватели.

В залата бяха обявени и резултатите от станалия традиционен национален литературен конкурс „Любовта и свободата“ в чест на поета Шандор Петьофи. Тази година конкурсът се проведе съвместно с Културен институт ЛИСТ и придоби и международен характер с участието на деца от Българското училище за роден език в Будапеща. 81 участници от 26 града на България се състезаваха за оценката на журито, което тази година бе в състав: директорът на институт ЛИСТ Сандра Мишкеди, унгарският поет-българист Дьорд Сонди, поетът Петър Чухов и учителката от НПТГ Валентина Ласкаева.

Имената на победителите може да видите ТУК.

Всичко това се случи с помощта на спонсорите  Каспаров принт ООД, Булкорп ООД, Каримекс ЕООД, ЕТ “Мери” – с. Езерче, магазин “Електролукс”, ДЗЪМБО ЕООД, МУСИКОМЕРС ЕООД.

/e-Razgrad/

Hits: 463

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.