Адвокат Стоян Димитров: Доживяхме и това – кметът на Разград да съди гражданин за текст в интернет

В годините на младата ни демокрация в Разград доживяхме и това – кметът да съди гражданин за публикация в интернет. Това обяви на специална пресконференция адвокат Стоян Димитров.

„Със съгласието на моя довереник даваме гласност на този случай, защото смятаме, че той представлява голям обществен интерес и засяга въпроси за пределите на възможността гражданите да критикуват своите управници, както и пределите на остротата на тази критика.

До края на този месец трябва да внесем в Районния съд нашия отговор на исковата молба на кмета Валентин Василев, в която ще приложим само юридически аргументи“, категоричен бе адвокат Димитров.

Ето хронологията на случая и какво съдържа отговорът, представени от него пред журналисти:

Реклама:


„Кметът Валентин Василев е завел дело срещу гражданина на Разград Павлин Павлов, /полицай в Областната дирекция на МВР – б.р./, с което иска Районният съд да го осъди да му плати обезщетение в размер на 10 000 лева, затова че през ноември 2018 г. в социална мрежа е публикувал твърдения, от които кметът се е обидил и е преживял неимуществени вреди – болки и страдания. Сумата е разбита на четири отделни пункта: два по 3000 лева и два – по 2000 лева, за всеки отделен израз във въпросната публикация в интернет пространството.

Част от исковата молба

С ответника смятаме, че исковите претенции по това дело са недопустими. Сам ищецът сочи, че е кмет на община Разград и едновременно с това заема ръководна длъжност в ПП ГЕРБ. Изложените в исковата молба обстоятелства са свързани именно с тези му дейности.

По принцип нашата конституция защитава правото да бъдат излагани мнения и оценки за лица, заемащи ръководни длъжности. И още – многобройни са вече решенията, в които се сочи, че спрямо такива лица тези критики могат да бъдат много по-остри, защото са свързани с обществения интерес.

Такива лица доброволно са се поставили под обществен контрол и са приели всяко тяхно действие да бъде наблюдавано и подложено на оценка от гражданите. И при тази оценка е допустим и по-твърд, агресивен и дори неприятен език.

Част от отговора на ответника по делото

По делото ще оспорим и размера на иска. За нас той е недопустимо голям, даже и да се приеме, че ищецът е понесъл неимуществени вреди.

Ще поискаме съдът да установи кога и как кметът е узнал за тази публикация. И как е защитавал своите интереси и в предишни случаи, когато към него са  били отправяни по-остри изрази?

През февруари 2016 година имаше даже организиран протест пред сградата на общинската администрация с претенции към нея и кмета. Ние ще представим доказателства от тогава, че там имаше по-остри и обидни изрази. Плакати „Убиец на града!“, плакат с текст „Мишок!“. В общинската администрация беше донесена и една тиква, която протестиращите са запазили и ние сега ще представим по време на настоящото дело като доказателство, че за подобни неща кметът не е реагирал и не е предявявал искови претенции, а сега го прави.

Тиквата от протеста през 2016 г.

Ще настояваме да се изясни и по какво кметът се е разпознал в тази публикация в интернет, тъй като в нея името му не е посочено никъде. Както и защо настоява, че тъкмо Павлин Павлов е автор на публикацията, за която Павлов твърди, че, ако има такъв текст, той няма нищо общо с него, а е дело на разградчанин, който сега живее във Великобритания.

Адвокат Стоян Димитров ще посочи в съдебната зала и конкретни примери от съдебната практика, когато съдът е решил, че думи и изрази, далеч по-груби от посочените в исковата молба на кмета Василев към гражданина Павлов, не надхвърлят пределите на необходимата и допустима критика към обществена личност.

„Тъй като това дело е прецедент тук, Районният съд в Разград ще има възможност да се произнесе за пръв път в своята практика по тези принципни въпроси: кога и доколко гражданите имат право да критикуват публични личности; какви са пределите на допустимата критика и какъв би бил размерът на допустимото обезщетение, ако приеме, че употребените изрази са неправомерни и нарушават закона.

Делото е със значим обществен интерес и очакваме с нетърпение началото на процеса“, каза адвокат Димитров.

До старта му има поне два месеца и адвокат Димитров силно се надява кметът Василев да оттегли иска си, така както това е сторил кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той е оттеглил седем заведени от него дела срещу граждани за техни публикации в социалните мрежи с мотива, че действията му се възприемат от хората като желание да се ограничи свободата на словото.

/e-Razgrad/

 

4 Replies to “Адвокат Стоян Димитров: Доживяхме и това – кметът на Разград да съди гражданин за текст в интернет”

  1. Според мен кмета ще загуби делото.
    Дано да сме живи и здрави-ще видим!

  2. Очевидно за всички, Василев попиля града ни! Направи го толкова мизерен и грозен, че думи нямам! По-лош кмет, аз не съм виждала в Разград! Какви очи има той, да съди когото и да било? Наглостта му край няма! Дано, повече да не го избират за кмет!!! Че и аз гласувах за него! Ужас!!!

  3. Прав е господин Василев, всяко нещо си има граници, ако на някой управлението на града не му харесва, да бъде конструктивен в критиките си. Личните обиди спорен мен са недопустими и на никого не помагат, редно е такива хора да си получат заслуженото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *