Адвокат Стоян Димитров: Доживяхме и това – кметът на Разград да съди гражданин за текст в интернет

В годините на младата ни демокрация в Разград доживяхме и това – кметът да съди гражданин за публикация в интернет. Това обяви на специална пресконференция адвокат Стоян Димитров.

„Със съгласието на моя довереник даваме гласност на този случай, защото смятаме, че той представлява голям обществен интерес и засяга въпроси за пределите на възможността гражданите да критикуват своите управници, както и пределите на остротата на тази критика.

До края на този месец трябва да внесем в Районния съд нашия отговор на исковата молба на кмета Валентин Василев, в която ще приложим само юридически аргументи“, категоричен бе адвокат Димитров.

Ето хронологията на случая и какво съдържа отговорът, представени от него пред журналисти:

„Кметът Валентин Василев е завел дело срещу гражданина на Разград Павлин Павлов, /полицай в Областната дирекция на МВР – б.р./, с което иска Районният съд да го осъди да му плати обезщетение в размер на 10 000 лева, затова че през ноември 2018 г. в социална мрежа е публикувал твърдения, от които кметът се е обидил и е преживял неимуществени вреди – болки и страдания. Сумата е разбита на четири отделни пункта: два по 3000 лева и два – по 2000 лева, за всеки отделен израз във въпросната публикация в интернет пространството.

Част от исковата молба

С ответника смятаме, че исковите претенции по това дело са недопустими. Сам ищецът сочи, че е кмет на община Разград и едновременно с това заема ръководна длъжност в ПП ГЕРБ. Изложените в исковата молба обстоятелства са свързани именно с тези му дейности.

По принцип нашата конституция защитава правото да бъдат излагани мнения и оценки за лица, заемащи ръководни длъжности. И още – многобройни са вече решенията, в които се сочи, че спрямо такива лица тези критики могат да бъдат много по-остри, защото са свързани с обществения интерес.

Такива лица доброволно са се поставили под обществен контрол и са приели всяко тяхно действие да бъде наблюдавано и подложено на оценка от гражданите. И при тази оценка е допустим и по-твърд, агресивен и дори неприятен език.

Част от отговора на ответника по делото

По делото ще оспорим и размера на иска. За нас той е недопустимо голям, даже и да се приеме, че ищецът е понесъл неимуществени вреди.

Ще поискаме съдът да установи кога и как кметът е узнал за тази публикация. И как е защитавал своите интереси и в предишни случаи, когато към него са  били отправяни по-остри изрази?

През февруари 2016 година имаше даже организиран протест пред сградата на общинската администрация с претенции към нея и кмета. Ние ще представим доказателства от тогава, че там имаше по-остри и обидни изрази. Плакати „Убиец на града!“, плакат с текст „Мишок!“. В общинската администрация беше донесена и една тиква, която протестиращите са запазили и ние сега ще представим по време на настоящото дело като доказателство, че за подобни неща кметът не е реагирал и не е предявявал искови претенции, а сега го прави.

Тиквата от протеста през 2016 г.

Ще настояваме да се изясни и по какво кметът се е разпознал в тази публикация в интернет, тъй като в нея името му не е посочено никъде. Както и защо настоява, че тъкмо Павлин Павлов е автор на публикацията, за която Павлов твърди, че, ако има такъв текст, той няма нищо общо с него, а е дело на разградчанин, който сега живее във Великобритания.

Адвокат Стоян Димитров ще посочи в съдебната зала и конкретни примери от съдебната практика, когато съдът е решил, че думи и изрази, далеч по-груби от посочените в исковата молба на кмета Василев към гражданина Павлов, не надхвърлят пределите на необходимата и допустима критика към обществена личност.

„Тъй като това дело е прецедент тук, Районният съд в Разград ще има възможност да се произнесе за пръв път в своята практика по тези принципни въпроси: кога и доколко гражданите имат право да критикуват публични личности; какви са пределите на допустимата критика и какъв би бил размерът на допустимото обезщетение, ако приеме, че употребените изрази са неправомерни и нарушават закона.

Делото е със значим обществен интерес и очакваме с нетърпение началото на процеса“, каза адвокат Димитров.

До старта му има поне два месеца и адвокат Димитров силно се надява кметът Василев да оттегли иска си, така както това е сторил кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той е оттеглил седем заведени от него дела срещу граждани за техни публикации в социалните мрежи с мотива, че действията му се възприемат от хората като желание да се ограничи свободата на словото.

/e-Razgrad/

 

Hits: 0

4 Replies to “Адвокат Стоян Димитров: Доживяхме и това – кметът на Разград да съди гражданин за текст в интернет”

  1. Според мен кмета ще загуби делото.
    Дано да сме живи и здрави-ще видим!

  2. Очевидно за всички, Василев попиля града ни! Направи го толкова мизерен и грозен, че думи нямам! По-лош кмет, аз не съм виждала в Разград! Какви очи има той, да съди когото и да било? Наглостта му край няма! Дано, повече да не го избират за кмет!!! Че и аз гласувах за него! Ужас!!!

  3. Прав е господин Василев, всяко нещо си има граници, ако на някой управлението на града не му харесва, да бъде конструктивен в критиките си. Личните обиди спорен мен са недопустими и на никого не помагат, редно е такива хора да си получат заслуженото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.