Пламен Дойнов е победителят в поетичния конкурс “Христо Фотев”

Разградчанинът Пламен Дойнов – ректор на Новия български университет, е носителят на голямата награда от Националния поетичен конкурс “Христо Фотев”.

Той е отличен за стихосбирката си “Влюбване в диктатора”, публикувана през 2020 г. Награждаването се състоя в бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” .

“Благодаря на журито, на община Бургас, на духа на Христо Фотев, благодаря на прекрасните колеги поети, с които заедно сме номинирани и с които заедно участваме в поддържането на крехката надежда, че поезията скоро няма да умре”, каза на церемонията проф. Дойнов.

Той посочи Христо Фотев за свой учител по нова политическа поезия и даде пример със стихотворението му “Тържествена литургия за делфините”. “То започва така: “Помня – морето миришеше на престъпление…” и по нататък се разгръща ужасяващата картина за убийството на себеподобни, убийството на приятели, чиито думи не разбираме. То се появява на 1 октомври 1968 г. във вестник “Черноморски фронт” и първоначално е озаглавено “Из лято 68″. В първия си вариант то е грандиозна алегория за интервенцията на т.нар. варшавски войски в Чехословакия. Това е един голям урок на Христо Фотев за всички нас”, заяви Дойнов.

По традиция наградата се присъжда на рождения ден на поета Христо Фотев – 25 март. Конкурсът е едно от най-значимите литературни събития в България. Тази година в него участваха 77 творци с 90 новоиздадени в последните две години стихосбирки. Председател на журито беше Керана Ангелова.

“Влюбване в диктатора” е последната стихосбирка на Пламен Дойнов, писана между 2017 и 2020 г. Част от стиховете са представяни в поетическото четене “Нова политическа поезия: Втора нощ” на 19 ноември 2018 г. в София. Сред заглавията са: “Нарцис и Психея, или В страната на суетните генерали”, “Защо Господ не е българин”, “Философия на контрапротеста”, “Сърцето на вицепремиера”, “Докато получавам орден “Стара планина” – първа степен”, “Юлия К. твърди, че не е агент”, “Автобус пада в Искърското дефиле”, “Кои евреи?”, “Фашизоиди оплождат клетка”, “Извънредно положение” и др.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.