Петков иска координирани Балкани по всички теми

Мечтата ми е да имаме координирани Балкани за всички теми, каза българският премиер Кирил Петков, след като се срещна с колегите си от Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

Той призна, че регионът е под заплаха и затова е толкова важно страните от него да са заедно и да се координират и на ниво Балкани.

По време на срещата са били обсъдени няколко теми. Първата е била за енергетиката. „Нашия регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как може да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. Също обсъдихме свързаността Коридор №8, който трябва да стои стабилно на картата“, каза българският премиер.

Петков се обяви и за сътрудничество в отбраната. „Всички държави в НАТО говорят за самолети, инвестиции в оборудване, но това оборудване работи заедно със съответната логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да бъде достатъчно силна. Вместо това да говорим за скъпи военни системи, по-добре е да се координираме на местно ниво, за да създадем синергия в отбранителните си способности“, коментира той.

 

Била е засегната и темата с мигрантите и бежанците от Украйна. „Обсъдихме, че с продължението на конфликта трябва да имаме обща стратегия и по тази тема”, допълни Петков.

„Сигурността на храната също е основна тема. Говорим за наличието на жито, олио – това са важни теми. И затова земеделските ни министри ще трябва да говорят заедно, за да гарантират защитата на земеделски и селскостопанския регион“, каза Петков.

 

По време на срещата е била засегната и темата за борбата с корупцията. Според Петков нито една страна не може да се справи сама, особено на Балканите. „ Дори със съюзника ни САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях”, каза ще Петков. „Това е ново начало за нас, което ще ни даде възможност да започнем едно ново начало”, заяви премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич. „Това ще ни даде възможност да започнем работа по наистина важното – да работим повече и да говорим по-малко. Заедно”, каза още той. И изрази възхищението си към гражданите на Румъния и България, които помогнаха да бъдат посрещнати много мигранти. По думите му всички неща, обсъдени на днешната среща, ще позволят да се действа заедно. „Според мен тук на Западните Балкани сме много мъдри. Сега дойде времето всички да се съберем и да действаме заедно и да осигурим по-добро бъдеще и живот на нашите граждани. Трябва да оставим миналото зад нас и да мислим за бъдещето”, заяви Кривокапич.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.