Най-големият електрически ферибот в света направи първото си пътуване

Технологията на електрически транспорт се разпространява отвъд автомобилите към тежкотоварните камиони, самолетите, хеликоптерите, лодките, а сега и фериботите.

Датският фериботен лайнер Ellen, който направи първото си пътуване по-рано този месец между датските острови Аеро и Алс, претендира да е най-големият изцяло електрически ферибот в света.
Електрическото задвижване все още е предизвикателство за корабоплаването на дълги разстояния. Затова електрическите фериботи за къси разстояния изглеждат нещо разумно и подходящо.
Подобни електрически фериботи се движат в Норвегия от 2015 г. насам, но никой не е толкова голям като Ellen. Този ферибот е дълъг почти 60 метра и може да превозва до 30 автомобила и 200 пътника. Той се задвижва от 4,3 мегаватчасова литиево-йонна батерия, направена от компанията Leclanche.
Компанията проектира специализирани системи за корабни акумулатори със специализирани системи за предотвратяване и гасене на пожари и собствен специален дизайн.
Изпълнителният директор на Leclanche Анил Сривастава казва, че новият ферибот ще елиминира емисии, равни на 2000 тона въглероден диоксид годишно и 42 тона азотни окиси, както и 2,5 тона прахови частици и 1,4 тона серен диоксид.
Фериботът Ellen е „предвестник на нова ера в търговския морски сектор“, каза Сривастава. „Този проект показва, че днес можем да заменим парните кораби, задвижвани от въглища, с такива, задвижвани от чиста енергия, и по този начин да допринесем за борбата срещу глобалното затопляне и замърсяването – и да подобрим благосъстоянието на нашите общности.“
greentech.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.