С две последни церемонии „Първа копка“ започна ремонтът на детските градини „Митко Палаузов“ и „Шестте ястребинчета“

Кметът на Разград д-р Валентин Василев и заместниците му Галина Георгиева и Ердинч Хасанов участваха днес в официални церемонии „Първа копка“ за началото ремонтите в детските градини „Митко Палаузов“ и „Шестте ястребинчета“.

Д-р Василев, заедно с областния управител Гюнай Хюсмен, направиха символично първа копка в дворовете на двете детски градини, менчето за успех плиснаха зам.-кметът Галина Георгиева с директорите Ценка Русева и Петя Станева.

Градоначалникът поздрави екипите на детските градини и помоли за търпение, тъй като след ремонта и децата и персоналът ще получат изключително добра и различна среда за обучение. Той каза, че много часове труд и енергия са вложили хората от екипа му за реализирането на проектите, пожела успех на строителите, като обеща скоро да бъдат открити готовите обекти.

На церемониите присъстваха заместник областният управител Евгени Драганов, екипът по проекта и ръководителят му Недим Тахиров, главният архитект на Община Разград Илин Солаков, Елка Драмалиева – директор „Хуманитарни дейности“, експерт от РУО, персоналът на детската градина.

Строителните дейности, които ще бъдат изпълнени в ДГ “Митко Палаузов“, обхващат изпълнението на основни мерки за енергийна ефективност, предвидени в изготвеното енергийно обследване, като подмяна на неподменена дограма с нова петкамерна PVC дограма с двоен стъклопакет и монтаж на топлоизолационна система по външни стени. Подпокривното пространство ще бъде изолирано с минерална вата и пароизолация. Старите чугунени радиатори ще бъдат подменени с нови. За осигуряване на общодостъпна среда за хората с увреждания се предвижда изграждането на стоманобетонова рампа и реновиране на южната тераса на градината. Съпътстващите ремонтни дейности, които ще бъдат изпълнени, са премахване на подкожушена мазилка, шпакловка и боядисване около новомонтираните прозорци и врати. Дворът на градината ще бъде реновиран и ще бъдат обособени 4 детски площадки.

Строителните дейности, които ще бъдат изпълнени в ДГ „Шестте ястребинчета, обхващат също основни мерки за енергийна ефективност. За осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания се предвижда изграждането на стоманобетонова рампа с тактилни ивици. Съпътстващите ремонти се изразяват в премахване на подкожушена мазилка, шпакловка и боядисване около новомонтираните прозорци и врати, възстановяване на пропадания в санитарните помещения и подмяна на вътрешната водопроводна и канализационна инсталации в тях. В дворното пространство ще бъде изпълнен нов водоплътен тротоар и ще бъдат обособени 7 детски площадки в южната част на двора.

Срокът за изпълнение и на двата обекта е до 30.11.2019 г.

Доставката на обзавеждане и оборудване (столчета, бели дъски, шкафове, съдомиялни и др.) е съпътстваща дейност, която в допълнение на изпълнените строителни дейности, ще спомогне за подобряване на възпитателно-образователния процес в детската градина.

Това са двата последни обекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на проект „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“, по който бенефициент е Община Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.