Консултанти прибирали до 60% от парите по програмите за помощ на фирмите

Консултанти прибират между 40 и 60% от парите, които се отпускат на фирмите по различните правителствени програми за подпомагане, заради епидемията от коронавирус. Това съобщи днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Информация за т. нар. такса “успех” той получил от депутати от различни парламентарни групи. След нареждане от премиера вече са разработени и мерки за противодействия на тази практика, каза Борисов.

На първо време се пускат горещ телефон и електронен адрес, на които ще се приемат сигнали за предлагане на такива услуги. Борисов припомни, че само за последния пакет мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес са заделени 1.8 млрд. лв. Сигнали по мейла ще се приемат на адрес signali@mi.goverment.bg. Телефонът е 02 940 74 21, но на него сигнали ще се приемат само в делнични дни и в работни време, защото това е номерът на главния секретар на министерството на икономиката.

Министърът посочи, че няма нищо лошо в това консултанти да помагат на фирмите за кандидатстването по програмите, но не и срещу такъв голям процент от парите. За улесняване на бизнеса при самостоятелното кандидатстване по различните програми е предвидено на сайта на министерството на икономиката да се публикуват попълнени примерни документи. Освен това помощ ще се предлага и от експерти на министерство на икономиката.

Предвижда се и завишаване на контрола, като в работата на инспектората на министерството на икономиката ще се включат представители на работодателските организации.

Dnevnik.bg

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.