400 ученици от 8 училища посетиха Районен съд – Разград в Дните на отворени врати

В рамките на почти три седмици около 400 ученици се включиха в инициатива „Дни на отворени врати“, която Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните организира съвместно с Районен съд – Разград, съобщиха от хпресслужбата на Окръжния съд.

Възпитаниците на осем учебни заведения  – ОУ „Васил Левски“, ОУ „Никола Икономов“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Иван С. Тургенев“, ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Осенец, ПГХТБТ „Мария Кюри“, ПГТС „Христо Смирненски“ и НПТГ „Шандор Петьофи“ слушаха беседи на тема „Законът и детето“.

Съдии и специалисти от Местната комисия запознаха младите хора с възпитателните мерки и санкциите в отговор на извършени противообществени прояви и престъпления, структурата и функциите на правораздавателната система.

Те акцентираха, че с навършването на 14-годишна възраст децата вече са наказателно отговорни и носят наказателна отговорност за извършени от тях противообществени прояви, докато ненавършилите 14 години не носят наказателна отговорност, но подлежат на възпитание с конкретни мерки от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Реклама:

Учениците научиха, че за да имат ред в една държава е необходимо всички да спазват правилата и законите в нея. Магистратите им разясниха, че правосъдието се осъществява в името на народа, затова във всяка съдебна зала са поставени държавните символи – знамето и гербът на Република България. Информирани бяха, че съдията ръководи съдебния процес облечен в черна тога, а по дела за извършени тежки престъпления в съдебния състав участват съдебни заседатели.

Обяснено им бе, че когато в съдебния процес участват деца, в зависимост от тяхната възраст, те могат да бъдат разпитани в съдебна зала. В случаите, когато са жертва или свидетели на престъпление, децата се разпитват в щадяща среда в т. нар. „синя стая“, каквато в Разград има от 2018 година.

Целта на близо триседмичната инициатива на тема „Законът и детето“ бе да съдейства за повишаване на правната култура и институционална информираност на подрастващите, посещаващи учебни заведения на територията на Община Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.