31 драматурзи участват Първия национален конкурс „Антон Страшимиров“

На голям интерес се радва първото издание на Националния конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров“, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

Вече приключи приемането на творбите, общо 31 автори се включиха в творческата надпревара, която Община Разград организира съвместно със Съюза на българските писатели. Към момента журито се запознава с творбите и предстои да вземе решение коя пиеса заслужава приза на името на именития български драматург, чийто житейски път е свързан с Разград – Антон Страшимиров е живял тук и е учил в Разградската гимназия.

Предвижда се церемонията по награждаването на победителя в конкурса да е част от едно от традиционните културни събития, които Община Разград организира – фестивала „Белите нощи на Разград“, който ще се проведе на 23-24 юни. Победителят ще бъде уведомен и поканен за награждаването от организаторите на проявата.

От администрацията припомнят, че инициативата за провеждането на конкурса „Антон Страшимиров“ възникна при среща между кмета на Разград Денчо Бояджиев и председателя на ОбС Стоян Ненчев с председателя на творческия съюз Боян Ангелов. Идеята бе скрепена по-късно с подписване на споразумение между Община Разград и Съюза на българските писатели за учредяване на Национална награда за драматургия на името на Антон Страшимиров.

Реклама:

Първото издание на Националния конкурс е посветено на 150-годишнината от рождението на Антон Страшимиров, която Разград и България отбелязват през 2022 г.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *