24 съдебни заседатели положиха клетва в Районния съд

На тържествена церемония днес новите 24 съдебни заседатели към Районен съд -Разград с мандат 2020 – 2023 г. положиха клетва.

Те се заклеха да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, справедливи и да пазят тайната на съвещанието, съобщиха от пресслужбата на съда.

Председател на Районния съд Маргарита Новакова поздрави съдебните заседатели с встъпването им в длъжност и представи всички магистрати  в институцията. Тя разясни, че участие на съдебни заседатели е предвидено само в наказателни дела, когато обвинението е за престъпление, за което НК е предвидил наказание „лишаване от свобода” над 5 години. В Разградския районен съд миналата 2019 г. на производство са били близо 1000 наказателни дела, като само в част от тях участват съдебни заседатели.

Веднага след ритуала по полагането на клетва, съдия Доротея Иванова проведе началното им обучение.

Реклама:


Списъкът на новите съдебни заседатели ще бъде качен на сайта на Районен съд Разград. Двадесет са избрани на тази длъжност за първи път, а четирима от тях са били заседатели и в предходни мандати.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *