23 години затвор при първоначален строг режим за изнасилване, опит за убийство и палеж за рецидивиста от Цар Калоян

Окръжен съд – Разград призна за виновен и наложи едно общо наказание от 23 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на 26-годишия Ниязи Я. за извършените от него на 16.11.2021 г. в Цар Калоян три престъпления, съобщиха от пресцентъра на съда.

Както съобщихме тогава, Тогава подсъдимият в условията на опасен рецидив, опитал умишлено да умъртви 17-годишната си братовчедка, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата, с особена жестокост и с цел да бъде прикрито друго престъпление. Отново в условията на опасен рецидив, се съвкупил с непълнолетната, като я принудил към това със сила. Трето обвинение е за това, че е запалил къщата, в която момичето живее. Пострадалата била намерена в изключително тежко състояние и с реална опасност за живота като впоследствие се наложи ампутация на едната й ръка.

Два пъти преди това подсъдимият сега е осъждан за подобни престъпления през 2016 г. и 2017 г., поради което две от обвиненията се явяват в условията на опасен рецидив.

Делото се гледа днес от петорен съдебен състав по реда на съкратеното съдебно следствие и при закрити врата.

По първото обвинение за това, че в условията на опасен рецидив, се съвкупил с ненавършило осемнадесет години момиче, като я принудил към това със сила, съдът му наложи наказание 12 години „лишаване от свобода“, което редуцира с 1/3 до 8 години „лишаване от свобода“.

По второто обвинение за това, че в условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви момичето, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата, с особена жестокост и с цел да бъде прикрито друго престъпление – изнасилване, като опита е останал недовършен по независещи от дееца причини, съдебният състав му наложи наказание „доживотен затвор“, което замени с наказание 23 години „лишаване от свобода“.

По третото обвинение, за това, че е запалил имущество със значителна стойност – жилищна сграда /къща/ в Цар Калоян на стойност 14 900 лв., ведно с движими вещи на стойност 8510 лв., собственост на бащата на пострадалото момиче, всичко на обща стойност 23 410 лв., като пожарът е представлявал опасност за живота на непълнолетната, съдът му наложи наказание 9 години „лишаване от свобода“, което намали с 1/3 до 6 години „лишаване от свобода“.

От така определените наказания, съдът наложи едно общо наказание в размер на най тежкото – 23 години „лишаване от свобода“, което да бъде търпяно при първоначален „строг режим“.

За причинените неимуществени вреди подсъдимият е осъден да заплати на пострадалата сумата от 150 000 лева ведно със законната лихва до окончателното изплащане. На бащата на момичето Ниязи ще заплати 14 706 лева за причинените имуществени вреди вследствие на палежа.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.