В 36 окръга в Турция бяха измерени температури над 40 градуса по Целзий

Цяла Турция в момента изживява най-горещите летни дни. Днес температурите в цялата страна за пореден ден са екстремно високи.

По данни на Главната дирекция по метеорология вчера в 36 от 81 окръга в Турция живачният стълб е отчел над 40 градуса по Целзий. Най-висока температура вчера е била измерена в село Чилеме в егейския турски окръг Измир – 46 градуса по Целзий. В понеделник в 23:00 ч. вечерта температурата в популярния средиземноморски курорт Алания (окръг Анталия) бе 40 градуса по Целзий.

Въпреки екстремните горещини по Егейското и Средиземноморско крайбрежие курортите са препълнени, а на плажовете и на басейните има летовници дори в най-горещите следобедни часове. Плажовете са пълни с хора и след 19 ч. вечерта, като много от тях се къпят в морето в нощните часове. Голяма част от летовниците обаче се оплакват, че за съжаление дори морската вода в момента не разхлажда. Тази седмица температурата на морската вода край Измир достигна рекордните 32 градуса по Целзий.

Междувременно в района Шиле, окръг Истанбул, вчера бе измерена температура от 44,1 градуса по Целзий, а в град Наллъхан (окръг Анкара) – 40,5 градуса. В Ескишехир бе измерена температура от 45,6 градуса, в Айдън – 45,2 градуса, а в курорта Манавгат (окръг Анталия) – 44,2 градуса.

От днес се очаква слабо захлаждане на времето, главно в Северозападна Турция. В Истанбул се очаква по-сериозно захлаждане – с 8-10 градуса. В столицата Анкара обаче жегите продължават, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер.

БТА

Hits: 142

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.