Финансова подкрепа за 23 читалища от Община Разград

23 читалища получиха финансова подкрепа от Община Разград, а местната управа е сред малкото общини в България, които дофинансират читалищната дейност със средства от местни приходи, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Всички читалища от общината получават равен достъп до средствата, които тази година бяха в общ размер на 15 000 лв., с 50% повече от предходната 2021 г. Парите са предвидени в общинския бюджет за укрепване и развитие на читалищата, разпределят се на проектен принцип.

Чрез разработване на проекти всяко читалище имаше възможност да кандидатства за финансиране по едно от следните направления: купуване и ремонт на музикални инструменти; купуване и ремонт на озвучителна и осветителна техника; купуване на компютърна техника и периферни устройства; купуване на носии или елементи за носии, сценично облекло и реквизит;  купуване на офис обзавеждане и оборудване; подпомагане организирането на чествания на годишнини, празници, възстановки на обичаи и ритуали, спектакли, концерти и др.

Поканата и правилата за кандидатстване за финансова подкрепа бяха публикувани на сайта на Община Разград, в указания срок проектни предложения подадоха 24 читалищни управи. От тях най-много – седем, бяха за носии или елементи за носии, сценично облекло и реквизит. 5 бяха проектите за компютърна техника и периферни устройства; също 5 – за офис обзавеждане и оборудване; 4 – за озвучителна и осветителна техника; 2 – за подпомагане организирането на чествания на годишнини,  празници, възстановки на обичаи и ритуали, спектакли, концерти.

Назначена със заповед на кмета комисия одобри подпомагането на 23 от проектите. Заповедта с одобрените проекти и стойността на всеки от тях е публикувана на сайта на Община Разград.

Община Разград е с дългогодишни традиции в опазването и съхраняването на културното наследство и високо цени значимостта и стойността на читалищата като съвременни културно-образователни информационни центрове, които съхраняват културните традиции на населените места и пазят живи паметта и духа на народа.

/e-Razgrad/

Hits: 94

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.