Великобритания може да намали броят на чуждестранните студенти

Британският премиер Риши Сунак обмисля ограничения за чуждестранни студенти, които пристигат в страната със свои близки и учат за “нискокачествени” образователни степени, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА, цитирани от БТА.

Нетната имиграция във Великобритания достигна рекордните половин милион души и от “Даунинг стрийт” имат планове за намаляване на общия им брой, включително ограничения за близки, с които международните студенти пристигат, както и по-труден прием в по-престижните университети. Данните показват, че 504 000 души повече са се преместили във Великобритания, отколкото са я напуснали в периода юни 2021 г. – юни 2022 година. В сравнение с това нетната имиграция за предходните 12 месеца е била 173 000.

Информацията беше публикувана от Националната статистическа служба, според която ръстът е предизвикан от специфични фактори, сред които схемите за издаване на визи на граждани на Украйна и Хонконг, както и студентите, пристигащи от страни извън ЕС. Лицата със студентски визи са най-голям дял от дългосрочно пребиваващите във Великобритания имигранти от страни извън ЕС – 277 000 или 39 процента, сочат данните от статистиката.

Говорителят на британския премиер потвърди желанието му да намали нивото на имиграция и обвини “безпрецедентните и невиждани обстоятелства” за рекордното увеличение. “Обмисляме всички възможни варианти имигрантската система да сработи и това включва проблема с близките на студентите и нискокачествените образователни степени”, каза още той.

Подобни действия могат да предизвикат съпротива в правителството. Министърът на финансите Джереми Хънт увери миналата седмица, че имиграцията е необходима, за да се увеличи икономическият растеж. “Има нужда от дългосрочен план, ако искаме да намалим имиграцията, без от това да пострада икономиката”, смята Хънт. “Съзнаваме, че имиграцията ще ни е необходима за годините напред – тя ще е много важна за нашата икономика”, добави той.

В министерството на образованието също би се създало безпокойство за финансирането на университетите, ако броят на чуждестранните студенти, които плащат високи такси, бъде намален.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.