Стрелба с оръжие по българския клуб в Охрид

Един пълнител е изпразнен при стрелбата срещу българския клуб „Цар Борис lll“ в Охрид, предаде кореспондент на БГНЕС.

Само помещението на клуба във вътрешността бяха открити 8 патрона. Стрелбата е открита снощи преди 20:00 часа. За щастие при инцидента няма пострадали. На мястото на инцидента веднага пристигна българския консул от Битоля Димитър Иванов. Кореспондентът на БГНЕС уточнява, че има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване нападателите да бъдат открити.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова “компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната”. Според МВнР на РСМ “всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС”.

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. На 21 ноември нападатели разбиха прозорците на клуба с камъни.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България – татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“. /БГНЕС

БГНЕС

Hits: 96

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.