Роджър Федерер обяви края на кариерата си

Роджър Федерер ще сложи край на състезателната си кариера след участието си на турнира „Лейвър Къп“, който започва следващата седмица седмица.

Новината обяви лично носителят на 20 титли от турнири от Големия шлем. 41-годишният швейцарец не е играл от Уимбълдън 2021, когато претърпя трета операция на коляното.

„Посланието на тялото ми към мен напоследък е ясно“, каза Федерер. “Изиграх повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнасяше с мен по-великодушно, отколкото някога съм си мечтал, затова сега трябва да осъзная, че е време да прекратя професионалната си кариера”, добави тенисистът.

И отправи послание към любимата игра: „Към играта на тенис, обичам те и никога няма да те изоставя. От всички дарове, които тенисът ми е предоставял през годините, най-великият, без съмнение, бяха хората, с които се срещнах в професионалния ми път: приятели, съперници и най-вече феновете, които дават живота си”, каза Федерер.

Роджър Федерер прави професионалния си дебют на 16 години през 1998 г. и спечели първата си титла от Големия шлем на Уимбълдън през 2003 г.

Днес той завършва кариерата си с рекорден брой от осем победи на сингъл при мъжете в All England Club. Последният триумф на Федерер в Големия шлем дойде на Откритото първенство на Австралия през 2018 г., когато на 36 години той стана вторият най-възрастен мъж, печелил голяма титла на сингъл в Оупън ерата.

След като се издигна до номер едно в света за първи път през 2004 г., той прекара 310 седмици като водещ играч в ATP Tour по време на кариерата си – рекорд, докато не беше надминат от Джокович през февруари 2021 г.

Dariknews.bg

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.