Щетите от наводненията в Словения ще надхвърлят 500 милиона евро

Щетите от наводненията, причинени от проливните дъждове в Словения, ще надхвърлят половин милиард евро, съобщи днес словенският премиер Роберт Голоб след заседанието на Съвета за национална сигурност и преди заседание на правителство заседание, съобщи словенската агенция СТА.

Две трети от Словения са засегнати от наводненията, а страната е изправена пред най-голямото природно бедствие в историята си. Пътната и енергийната инфраструктура са засегнати особено сериозно наред със стотици домове, каза още словенският премиер, като допълни, че ще са необходими големи усилия за възстановяване на нормалния живот. Той обясни, че Чърна на Корошкем, град в долина в област Корошка, все още е напълно откъснат, има недостиг на питейна вода и оборудване, което ще бъде транспортирано там по въздух.

Макар в Словения магазините да не работят в неделя, тези, които продават храна и железария, ще останат отворени и ще удължат работното си време, за да подпомогнат усилията за възстановяване, каза още той. Голоб не смята за необходимо обявяването на извънредно положение засега, тъй като страната има едни от най-добрите системи за оказване на помощ при бедствия и гражданска защита в Европа.

През последните 48 часа са регистрирани повече от 3000 инцидента в 145 от 212-те общини на Словения, а 121 души са били евакуирани с хеликоптер.

Словенският институт за околната среда обяви вчера червен код за валежи в по-голямата част на Словения, след като от четвъртък в рамките на 24 часа в северните, северозападните и централните части на страната падна месечното количество дъжд. Пороите в цялата страна предизвикаха наводнения, покачване на подпочвените води и свлачища. Пожарникари, военни и представители на други служби продължават да спасяват хора, имущество и животни. Стихията отне живота на трима души – словенка и двама нидерландски туристи. Най-малко петима граждани на Нидерландия се издирват след пороите, съобщиха от нидерландското министерство на външните работи, цитирано от агенция ДПА.

БТА

Hits: 20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.