Махат полицейски шефове – не разкрили предишно убийство на обвинения, че е застрелял двама

Масови проверки и смени в полицията и прокуратурата започват от МВР и държавното обвинение, заради пропуски по предишно убийство извършено от Чавдар Бояджиев. Той е обвинен, че в нощта срещу петък е застрелял двама души.

През април миналата година той убил млада жена. Тогава дал показания, че станало по непредпазливост по време на интимен контакт. От 8-о РУ на СДВР и Софийската районна прокуратура образували делото за убийство по непредпазливост. Вчера обаче Чавдар признал, че убил момичето умишлено, затова вече е поискана оставката на шефа на 8-о РУ. “Ще се проверяват действията и на тогавашното на ръководството на СДВР”, съобщи зам.-главният секретар на МРВ Живко Коцев.

Софийската градска прокуратура пък е иззела разследването за смъртта от април миналата година и ще ревизира действията на Софийската районна прокуратура, обявиха на брифинг от прокуратурата.

При извършен оглед и претърсване в Бургас на заподозрения за двойното убийство в Лозен Чавдар Бояджиев са открити боен пистолет с пълнител. У него са намерени и кутия с патрони и банкова карта на името на убития 27-годишен мъж.

Признанията за престъплението от миналата година Бояджиев направил, след като бил задържан в петък вечерта край Айтос.

От държавното обвинение подчертаха, че е назначена биологична експертиза, която да установи дали по иззетите вещи в дома на обвиняеми има следи от двамата убити. Ще се направи и химическо изследване, което да провери дали в натривките, взети от ръцете на обвиняемия, има наличие на капсулни частици. От експертното заключение става ясно, че има наличие на такива. Това  води до извод, че в близък период от време лицето е произвеждало изстрели с огнестрелно оръжие.

Заключението на балистичното изследване е, че намерените проектили и гилзи, които са открити на мястото на убийствата.

Заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев коментира, че първата жертва е ученичка на 18 г. Тя е била убита в късните часове на 3 август. Не по-късно от 4 часа е извършено второто убийство – мъж на 27 г. Убийствата са извършени с огнестрелни оръжия, “по особено жесток начин”, заяви Живко Коцев. По думите му задържаният за деянието е направил пълни самопризнания.

Както вчера “24 часа” съобщи, Чавдар Бояджиев, който бе арестуван за убийствата на 18-годишната Яна и 27-годишният Иво Колев, е направил самопризнания пред полицаите. А освен това е признал и как е убил още едно момиче.

В разпита си Бояджиев обяснил, че убил ученичката тъй като тя му поискала пари за интимен контакт между двамата. 27-годишния мъж пък бил убит, тъй като отказал да даде 15 хил. лв. на Бояджиев. С парите Чавдар искал да замине в Русия и да се включи в бойните действия срещу Украйна.

Пистолетът, с който убил двамата, бил със заличени номера. Бояджиев твърдял, че го е откраднал от бащата на гаджето си, а мъжът бил бивш полицай. Той обаче отрича да е притежавал пистолет. Произходът на оръжието ще се проверява.

СГП ще поиска постоянното задържане на обвинения за двойното убийство в Лозен. Мярката ще бъде гледана от Софийския градски съд в понеделник.

24chasa.bg

Hits: 20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.