Щатите искат окончателна забрана за TikTok

Съединените щати одобриха законопроект, с който искат напълно да забранят социалната мрежа TikTok.

През миналия месец долната камара на американския Конгрес прие с огромно мнозинство законопроекта, който изисква китайската компания майка на приложението – ByteDance, или да продаде своя дял, или приложението да бъде блокирано в САЩ, предаде Ройтерс.

Президентът Джо Байдън изрази намерението си да не бави законопроекта, а да го подпише веднага след като стигне до него.

Основаната причина, поради която САЩ иска пълна забрана на TikTok, е опасението, че през приложението китайското правителство има достъп до личните данни на американците.

„Години наред позволявахме на Китайската комунистическа партия да контролира едно от най-популярните приложения в Америка, което беше опасно. Новият закон ще задължи китайския му собственик да продаде приложението. Това е добър ход за Америка“, казва сенатор Марко Рубио, водещият републиканец в Комисията по разузнаване.

От своя страна, компанията TikTok продължава да твърди, че не споделя данни за американските си потребители с китайското правителство и никога не е имала намерение да го прави. Компанията ще се опита да оспори законопроекта в съда.

Dnes.bg

Hits: 161

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.