Шефът на служба „Миграция“ и съучастниците му осигурявали бърз достъп до българско гражданство и държавите от ЕС на турски граждани, без те да имат право на това

Общо седем души са задържаните от разкритата престъпна група за издаване на визи за дългосрочно пребиваване у нас, съобщи пред журналисти тази сугрин окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.
Разследването на ДАНС и „Вътрешна сигурност“ на МВР започнало преди около година, когато на служител на ДАНС му направило впечатление, че шефът на служба „Миграция“ към ОД на МВР в Разград Павел Маринов се придвижва с изключително скъп велосипед. Любопитното е, че двете служби са в една и съща сграда.
Решението да се действа срещу престъпната група точно вчера е взето заради оперативната информация, че посредничката с двойно гражданство, която е инициатор на престъпната схема, ще напусне страната и ще остане дълго в Турция“, уточни прокурор Тодоров. За нея се знае, че е служител в българското посолство в Истанбул и има собствено посредническо бюро в южната ни съседка.
Освен нея и Павел Маринов, който е задържан на работното му място, в ареста са още адвокат, двама застрахователи и две преводачки от Шумен. Съпричастен към схемата е още един човек – брат на единия от застрахователите, за когото окръжният прокурор очаква да се предаде сам.
В момента на реализираната вчера преди обяд операция, пари у Маринов и останалите задържани не са открити, но по време продължилата година време разработка са събрани огромен брой доказателства за престъпната дейност, включително и със специални разузнавателни средства, каза още шефът на прокуратурата в Разград. Според Тихомир Тодоров шефът на „Миграция“ Павел Маринов не е съзнавал, че с участието в престъпната схема е открехвал вратата към държавите от Европейския съюз и на криминално проявени лица, и на терористи. В качеството си на длъжностно лице Маринов е подписвал документи с невярно съдържание – протоколи, че е извършвал проверки на посочените от посредничката адреси в Разград и Шумен, на които уж са настанени осигурените от нея турските граждани с молби да получат визи тип D, даващи им право на дългосрочно пребиваване у нас и още много малко усилия – за придобиване на българско гражданство. Всички те нямат право на това, уточни Тихомир Тодоров. Наказанието по повдигнатото срещу задържания шеф на „Миграция“ по чл. 302, ал. 2 от НК е от 3 до 15 години лишаване от свобода.
По време на разработката от предлаганата от престъпната група схема са се възползвали около 100 души. Тарифата е била различна: от 2000-3000 евро /по правилото „лечение според болката“ или пък на „принципа на Спортния тотализатор – с малки суми, но редовно“ – по 200-300 евро на човек, обясни прокурор Тихомир Тодоров.
Той допълни още, че през изминалата нощ – при претърсване в родния дом на Павел Маринов в Лозница – са открити 60 незаконни боеприпаса и димна граната.
55-годишният Павел Маринов е в системата на МВР от 1995 г. , а началник на група „Миграция“ от 2011 година до вчера.
В четвъртък наблюдаващият случая прокурор да поиска поне за трима от арестуваните, включително и Маринов, постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

/e-Razgrad/

Hits: 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.