„Шарената въртележка“ – ден втори /обновена/

Вторият ден на детския фестивал „Шарената въртележка“ започна с представяне на всяка от детските градини в Разград. Това ставаше под шатрите около фонтана пред Новия театър.

В следобедните часове там се настаниха работилничките на Центъра за работа с деца основните училища в града и училище „Европа“. В тях децата можеха да се научат сами да си направят капанска китка, рисунка с природни материали или друг артикул или пък да придобият нови умения. Изработеното оставаше за тях. След няколкочасова работа ангажираните в работилничките получиха сладка почерпка от Община Разград – сладолед.

Зам.-кметът Мирослав Грънчаров призова децата, ако имат и идеи, които да бъдат включени във фестивала, да ги споделят и ръководството на Общината ще се постарае да ги включи в програмата догодина. Мирослав Грънчаров се обърна към децата и родителите и с призив да подкрепят инициативата в подкрепа на 17-годишния Мартин Христов, който страда от тежко заболяване. Приходите от продажбата на продуктите, които се продават на един от щандовете, са за лечението на момчето. „За да сме щастливи, трябва и да сме добри”, каза зам.-кметът на площада пред Общинския културен център.

В късния следобед започнаха уроците по народни танци „На хорце с „Хорце”. Първо стъпките научиха децата, а след тях на хорото се хванаха и родителите им. Съвременни танци последваха фолклора. Представяха ги тийнейджъри от Сдружение ”Фабрика Детските мечти” и образователно-увеселителния център „Палавата панда”. В почивките между танците децата получиха разноцветни прахчета и настана цветната фурия . Безвредните и лесно отстраняващите се с пране боички оцветиха косите, лицата и дрехите на стотиците деца, събрали са на площада.

Това, обаче, бе краят само на втория ден от фестивалът организиран от Община Разград и Центъра за работа с деца. Продължението е в продължава и в събота, 4 юни. Тази част от фестивала е под надслов „Забавен ден с моя домашен любимец“ и се организира от Община Разград, зоокъта и приюта за бездомни животни. Конкурсът „Моят домашен любимец“ ще е до Ронда в парка. Записването започва в 9.00 часа. За куче ще е необходимо представяне на паспорт за регистрация. Възможно е и

Конкурсът започва в 11.00 ч., а награждаването ще е в 13.00 ч. След нещо ще има и киноложка изложба, демонстрации на полицейски кучета. Там ще бъде подредена и изложбата от първия фотоконкурс на тема „Моят лаещ любимец“. В 13.30 ч. поздрав към участниците в „Забавен ден с моя домашен любимец“ ще отправят музикални таланти от ЦРД. И в този ден приказни герои от Сдружение ”Фабрика Детските мечти” отново ще забавлява децата.

Не е част от фестивала, но също посветено на Деня на детето, е и монтирането на 2 юни близо до входа на Общинския културен център на 7-метрова стена за катерене, която ще може да се използва безплатно от малките жители на Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.