Удължиха противоепидемичните мерки до края на октомври

ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ГЮНАЙ ХЮСМЕН Е ОСИГУРИЛ МОБИЛЕН РЕНТГЕН ЗА РАЗГРАДСКАТА БОЛНИЦА

Четири искания за преминаване към дистанционно обучение са направени от основни училища в Разградско – две в Разград и по едно в Кубрат и Лозница, става ясно от прессъобщение на областната администрация за днешното заседание на Областния щаб за борба с COVID-19.

Там зам.-областният управител Нурие Црънгалова е съобщила и че съдействието на областния управител Гюнай Хюсмен е осигурен мобилен рентген за МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград. Апаратурата е предоставена от „Пирогов“. Утре ще бъде доставен и специалният фургон-филтър за разградската болница, в който ще се разпределят пациентите според тежестта на състоянието им. Той също бил осигурен със съдействието на областния управител.

Ето още информация от пресцентъра на областната администрация за заседанието на Щаба.

„Нови 55 случая на COVID-19 са регистрирани в област Разград на 04.11.2020 г., съобщи директорът на РЗИ д-р Ася Генева. От тях 33 са в Разград. В Кубрат са установени 5 случая, в Липник – 4, в Дянково – 3 и Раковски – 2. По един има в Йонково, Подайва, Свещари, Веселина, Благоево, Осенец, Пороище и Цар Калоян

Активните случаи в област Разград са 582. На домашно лечение са 439,  хоспитализираните са 143, а поставените под карантина са 703. Общият брой на заболелите е  815.

Д-р Генева обяви, че гражданите вече свикват с мерките и ги спазват, като нарушенията са единични случаи.

Неврологичното отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ се преобразува в отделение за болни от COVID-19. Това обяви пред щаба нейният изпълнителен директор д-р Гечо Жеков. Гастроентерологичното отделение отново работи, като в него, освен пациентите с такива проблеми, ще бъдат настанени и пациентите на „Неврология“. Общият брой легла за лечение на COVID-19 в лечебното заведение вече е 107. Проблем е недостигът на медицински сестри и донякъде на лекари, каза още д-р Жеков. Според него 30 човека от персонала на болницата са болни от COVID-19.

В болницата в Кубрат са разкрити 11 легла за болни с корона вирус и вече са направени първите тестове.

От РУО съобщиха, че са направени 4 искания за преминаване към дистанционно обучение в прогимназиалния етап от /от V до VII клас включително/ . На три от тях Образователното министерство е дало положителен отговор. Това са ОУ „Васил Левски“, ОУ „Никола Вапцаров“ в  гр. Разград и СУ „Христо Ботев“ в град Кубрат. Четвъртото искане е за всички начални училища в  община Лозница, където проблемът най-вече е, че има много заболели учители, двама директори и трима от петимата шофьори на автобусите, които извозват децата. По него още няма отговор.

От БЧК информираха, че на 5600 нуждаещи се от областта са раздадени пакети с хранителни продукти. Това става по предварително изготвени списъци, като навсякъде хората, които разнасят пакетите, спазват стриктно противоепидемичните мерки.”

Щабът днес е взел и решение действието на всички въведени противоепидемични мерки в областта да бъде удължено до края на ноември. Те може да бъдат видени ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.