ЦИК служебно ще назначи Районната избирателна комисия в Разград

ПАРТИИТЕ И КОАЛИЦИИТЕ НЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА НЕЙНОТО РЪКОВОДСТВО

Областният управител Гюнай Хюсмен ще изпрати на Централната избирателна комисия документите за служебно назначаване на Районната избирателна комисия  в Разград за предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

На днешните консултации парламентарно представените политически сири представените в Европарламента: ГЕРБ, БСП, „Демократична България“, ДПС, „Воля“ и „Обединени патриоти“ не постигнаха съгласие за председател и секретар на РИК.

Валентин Василев от ГЕРБ предложи за председател на РИК юриста Хубан Соколов. За председателското място заявки напраха още и Мехмед Салим от ДПС – адвокат Нергин Хамдиев, Добрин Добрев от коалиция „БСП за България“ – адвокат Силвия Великова, Огнян Обрешков от коалиция „Демократична България“ – адвокат Жоро Чобанов.

След направените четири номинации за председател на РИК, от „Демократична България“ предложи компромисното решение да вземе едното заместник-председателско място. ДПС и БСП също обявиха, че могат да се откажат от претенции за председател, но и двете политически сили поискаха да имат секретар в комисията. В крайна сметка ГЕРБ и ДПС не отстъпиха от претенциите за председател на РИК. След като не се стигна до споразумение, областният управител Гюнай Хюсмен обяви, че ще изпрати протокола от консултациите  и всички необходими документи в ЦИК за назначаване на РИК-  Разград.

Числеността на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е 18-ти Разградски изборен район, е с общ брой 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е следното: ГЕРБ – 5 члена; БСП – 4; ДПС – 2; „Обединени патриоти –  1; „Воля” – 1.

Извън броя на членовете на РИК, партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по 1 член в комисията, в случая това е коалиция „Демократична България“.

Тъй като общият брой на членовете на РИК става четен – 14, то парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член. В случая това е партия ГЕРБ и членовете на РИК стават 15.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.