„Хювефарма“ откри завода за производство на ваксини в Разград

ИНВЕСТИЦИЯТА Е В РАЗМЕР НА 140 МИЛИОНА ЛЕВА

На специална и много стилна церемония на територията на „Биовет – Разград“ – дъщерна компания на „Хювефарма“, бе официално открит новият завод за производство на ветеринарни ваксини. На тържеството бяха Кирил Домусчиев – президент и изпълнителен директор на „Хювефарма“, вицепрезидентът на „Хювефарма“ Еди Пирон, изпълнителният директор на „Биовет“ АД Ангел Желязков и управителят на „Биовет“ – клон Разград Теменуга Газдова.

Сред официалните гости бяха кметът на Разград Добрин Добрев и земестниците му Полина Иванова, Зорница Евгениева и Хабибе Расим, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, областният управител Владимир Димитров и зам.-областният управител Надя Йорданова.

Водосвет за здраве и благополучие на собстверниците, администрацията и служителите, за безаварийна работа на завода отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и архиерейският наместник на Разградска духовна околия отец Георги.

„С този нов завод Разград ще направи смела крачка напред, нареждайки се сред градове със сериозно развита индустрия и високотехнологично производство, което дава принадена стойност, много по-голяма от други сектори“, каза в приветствието си кметът на Разград Добрин Добрев. Той благодари на собствениците Кирил и Георги Домусчиеви, че избраха Разград за място за развитие на своя бизнес, пожела им здраве и успех и изрази надежда, че това ще е тяхната поредна, а не последната инвестиция в Разград.

„Горд съм от изграденото в Разград. Това беше предизвикателство пред всички нас, отне много усилия и време, за да успеем да направим голям по мащабите си и иновативен с технологиите завод, който с очакванията ни за ръст на продажбите да гарантира капацитет за следващите седем-осем години, без да се налага да строим нови мощности“, заяви президенът и изпълнителен директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев. Той отбеляза, че макар и не с пълния си капацитет, в завода вече се произвеждат първите ваксини, които са не само за българския пазар, но и за чужбина. „Смятам, че продукцията от този завод на 99 процента ще се продава в над сто държави в света, което ще носи слава и за Разград, и за България“, каза Кирил Домусчиев.

Приветствия отправиха още вицепрезидентът на „Хювефарма“ Еди Пирон и изпълнителният директор на „Биовет“ Ангел Желязков.

„Ние ще оправдаем доверието към нас, ще положим всички усилия в новия завод да произведем голямо количество и с много високо качество ваксини“, увери собствениците на „Хювефарма“ управителят на „Биовет“ – клон Разград Теменуга Газдова.

След като бе прерязана трикольорната лента и заводът бе открит, всички поканени на церемонията имаха възможност да направят опознавателна обиколка из него, както и да разгледат новата административна сграда на „Биовет“ в Разград.

Заводът за ваксини е модерен и високотехнологичен, оборудван с последно поколение машини и съоръжения. Проектиран е да бъде мултифункционален, с няколко независими технологични линии, което осигурява гъвкавост и ефективност на производството.

Инвестицията е в размер на 140 милиона лева.

Строителството започва в края на 2019 г. и въпреки тежката ситуация с COVID пандемията не спира и приключва за 4 години. През този период са направени дизайна, проектирането, доставката и инсталирането на оборудването, тестовете и получаването на всички разрешителни за извършване на дейността.

Заводът има сертификат за добра производствена практика от БАБХ, валиден за целия Европейски съюз.

Съоръжението е с обща площ 12 000 кв. м, от които 8 000 кв. м са белите стаи с различен клас на чистота. Оформени са независими зони – за производство на ваксини от яйца, бактериални ваксини и вирусни ваксини. Има специализирана зона за стерилно пълнене в инжекционни флакони, лиофилизация и опаковане на продукцията.

За контрол на качеството в процеса на производството и на готовата продукция са изградени и оборудвани модерни лаборатории за проверка и анализ.

Условията на производство отговарят дори на стандартите за производство на хуманни ваксини, но „Хювефарма“ е специализирана в продукти за животните. Затова и ваксините, които ще се произвеждат в Разград, ще са за индустриалното животновъдство – за птици, говеда и свине.

По време на изграждането на завода в лабораторията за научно-развойна дейност в Пещера са разработвани щамовете и технологиите. Сега те се трансферират в Разград. Предстои пускане на пилотни валидационни партиди и доокомплектоване на досиетата на продуктите и получаване на регистрация за продажба. Плановете са до регулярно производство да се стигне до 2 години. В момента в завода работят 70 души, но през следващите години при пълно натоварване на капацитета ще надхвърлят 300, обявиха още от ръководството на „Биовет“.

/e-Razgrad/

Hits: 80

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.