Христо Грозев прогнозира нов опит за бунт в Русия до 6 месеца

“Това, което се случи в Русия, ще бъде повторено. В близките 6 месеца ще видим завършек на това, което беше започнато в Русия”, коментира разследващият журналист по Нова телевизия. Но направи уговорката, че не очаква той да бъде отново дело на Евгений Пригожин, а на други хора.

Според Грозев щетите са за имиджа на Владимир Путин, който досега е бил представян като “човек, който не може да бъде атакуван, който така добре балансира всички различни кули в Кремъл”.

“Това, което се случи, показа как той по случайност спаси поста си” – в това е напълно убеден авторът на филма за опозиционера Навални, за което получи “Оскар”, разобличител на Путин и режима му и разследващ журналист от екипа на “Белингкат”, който бе обявен за федерално издирване от руските власти преди месеци.

Грозев анализира и какви може да са причините, поради които собственикът на ЧВК “Вагнер” е спрял “похода си за справедливост” към Москва.

“От една страна Пригожин не получи очакваната подкрепа от някои от своите поддръжници, може би хора в специални служби, които му бяха обещали или намекнали, че ще получи подкрепа”, коментира Грозев. И подчерта, че много важен елемент е подкрепата, която е очаквал от генерал Суровикин, който в момента на практика ръководи военната операция в Украйна.

“Американското разузнаване е знаело, доколкото разбираме от днешна статия в “Ню Йорк Таймс”, за това, че Суровикин е бил посветен в плановете на Пригожин”, добави Грозев. Според него друга възможна причина за спиране на бунта е възможен натиск от специалните служби на ФСБ.

Въпреки че в обръщението си по време на метежа Путин се зарече да бъдат наказани предателите, разследването срещу организатора на въоръжения метеж Евгений Пригожин бе прекратено. Той вече се намира в Беларус, а бойците му също бяха амнистирани заради заслуги в боевете в Донбас и превземането на Бахмут, като получиха правото да сключат договор с редовната руска армия.

Дир.бг

Hits: 10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.