Фон дер Лайен: Нека допуснем България и Румъния в Шенген

Трябва да спечелим доверието на европейците, да отговорим на техните тревоги и да си свършим работата.

Изпълнихме над 90% от политическите насоки от 2019 г. Когато сме единни, резултатите са на лице. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на традиционната годишна реч за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент в Страсбург.

Фон дер Лайен подчерта, че след по-малко от 300 дни предстоят избори, в проява на нашата забележителна демокрация. „Това е време за размисъл върху състоянието на нашия съюз и работата на техните представители“, каза тя.

„Ще видим каква Европа искат хората. Най-младите гласоподаватели ще бъдат родени едва през 2008 г. Те ще помислят за войната, за въздействието на климата, за изкуствения интелект“, добави Фон дер Лайен. По думите й Съюзът отразява визията за бъдеще след Втората световна война, бъдеще на мира и благоденствието. „Когато разговарям с младите хора, виждам същата визия, същото убеждение, че Европа отново трябва да отговори на призива на история“, каза председателят на ЕК.

„Зеленият пакт е безпрецедентен, станахме пионери в цифровизацията и имаме инструменти за създаване на нови работни места днес и във бъдеще. Положихме основите на здравен съюз, станахме по-независими в сектора на енергетиката, в това число суровините“, отбеляза Фон дер Лайен.

„Не сме забравили опита на Путин да използва газа като оръжие, което прекъсна снабдяването и енергийна криза. Успяхме да преживеем зимата, защото останахме единни и инвестирахме във възобновяема енергия. Свалихме цените и осигурихме доставките от алтернативи източници. Цената на газа падна от 300 до 35 евро“, каза още председателката на ЕК.

Европейският съюз трябва да напредва към разширяването, без да чака да бъдат променени договорите му, заяви  Урсула фон дер Лайен в речта си за “Състоянието на съюза”, предаде Франс прес. По думите й бъдещето на Украйна, Западните Балкани и Молдова е в ЕС.

“Благодаря на България и Румъния за добрите практики в областта на убежището и миграцията”, заяви председателят на ЕК. “Двете страни са част от Шенгенското пространство. Нека допуснем България и Румъния в Шенген – без да се бавим повече”, настоя тя пред евродепутатите в Страсбург.

„Управлението на миграцията изисква търпение и дългосрочни усилия, но преди всичко единство между нас. С пакта за миграцията ние постигнахме ново равновесие между защитата на границите и защитата на хората. Баланс между сигурността и хумаността“, каза още Фон дер Лайен.

„Сега е моментът Европа да отговори на призива на историята. Да живее Европа“, заключи Фон дер Лайен.

Dariknews.bg

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.