Фон дер Лайен: ЕС подкрепя създаването на морски хуманитарен коридор от Кипър за Газа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства възможността за създаване на морски хуманитарен коридор от Кипър до Газа, съобщи кипърската редакция на в. „Катимерини”, цитирана от БТА.

Тя говори вчера пред годишната конференция на посланиците от ЕС в Брюксел, като в словото си засегна войната в Украйна, събитията в Близкия изток и отношенията с Китай.

„Помощта вече влиза през граничния пункт в „Рафах” [между ивицата Газа и Египет]. Но количествата остават твърде малки, за да отговорят на огромните хуманитарни нужди в Газа”, заяви Фон дер Лайен, като допълни, че за ЕС е приоритетно да се работи с партньорите за укрепването на логистичния капацитет в „Рафах”.

Тя уточни, че ЕС работи с Израел, Египет и ООН за влизането на повече хуманитарни конвои в Газа. В същото време тя обясни, че се работи по допълнителни маршрути като „морски коридор от Кипър”, чрез който „ще бъде осигурен устойчив, регулиран и стабилен поток от помощи”.

Фон дер Лайен заяви, че приветства „отличното сътрудничество с президента [на Кипър] Никос Христодулидис и неговото правителство”. По думите ѝ ЕС е най-големият донор на хуманитарна помощ за Газа и ще продължи да работи за това помощта да достига до нуждаещите се цивилни, тъй като тази помощ „може да бъде решаваща за живота и смъртта на хиляди палестинци”.

/e-Razgrad/

Hits: 24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.