На 15 ноември системата за ранно известяване BG-ALERT ще бъде тествана и в Разградско

Системата за ранно предупреждение на населението за извънредни ситуации, бедствия и други представляващи заплаха за живота, здравето или имуществото събития BG-ALERT ще бъде тествана в Разградска област на 15 ноември.

Целта е да се провери как работи, а гражданите да придобият представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

При провеждането на теста в продължение на половин час, от 12.00 до 12.30 ч., ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език. Очаква се то да бъде получено еднократно и да е съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим. На сайта на BG-ALERT се посочва, че тестовете в цялата страна ще продължат от 7 до 29 ноември.

Между 12:00 ч. и 12:30 ч. днес съобщението за опасност ще бъде разпратено първо до жителите на област Габрово.

Заглавието на прозореца, където се визуализират съобщенията „Сигнал от президента“/ „Presidential alert“ няма връзка с Президентската институция, текстът е заложен от производителите на операционните системи, уточнява се на сайта на BG-ALERT.

Системата BG-ALERT е реализирана от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” по проект „Интегриране, надграждане и оптимизация на процесите по превенция, готовност и реагиране на рискове от природен характер“, ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Тя е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване.

Графикът за официалните проби беше публикуван, след като миналата сряда съобщения с текст „Внимание опасност!“ и „Сигнал от президента“ притесниха хиляди потребители на „Виваком“. Оказа се, че се касае за човешка грешка, в резултат на която системен интегратор е алармирал абонатите без тестването да е било координирано с МВР и самия оператор.

/e-Razgrad/

Hits: 25

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.