Успешни европроекти обсъдиха участниците в първата местна конференция в Разград по проект “Европа на Балканите: Общо бъдеще”

Проектът “Европа на Балканите: Общо бъдеще” се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект “Европа в България: общо бъдеще”.

Сред целите на проекта са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.  На пресконференция в пресклуба на БТА в Разград бяха представени успешни европроекти от Лудогорието.

Приветствие към всички присъстващи на форума отправи областният управител на Разград Владимир Димитров. “Сближаването на страните в Европейския съюз е посоката, по която и ние се движим и всички усилия и инициативи, които я подкрепят са правилни и необходими. Това е процес на обмен на добри практики между всички, които членуват в този съюз”, отбеляза той пред участниците на форума. Той допълни, че превръщането на Разград в модерен европейски град е обща задача и работата в тази посока е ежедневна.

„Такива конференции са ползотворни и полза за местните общности, за да се популяризира дейността на общините“, каза кметът на Разград Добрин Добрев на форума. Той бе категоричен, че наред с инфраструктурните проекти и осигуряването на по-добра материална база на културните институции, важен елемент от социалните функции на всяка една община са проектите, с които се подпомагат уязвимите групи от местната общност. Според него те са ключови за подкрепа на съгражданите в риск. „Такъв проект, които допринася за подобряване на качеството на живот, е „Грижа в дома“. Проектът е с продължителност 14 месеца от 1 март 2023 г. на стойност над 1 400 000 лв. Проектът спомага за предоставяне на интегрирани услуги в домашна среда. Това е едно почасово подпомагане на възрастни хора и такива с увреждания, които имат нужда от краткосрочна подкрепа. Капацитетът на услугата е 245 души. Тя се изпълнява в Разград и 17 населени места и обхваща сериозен процент от населените места и жители на региона. Хората, които в момента се обслужват, са общо 325“, посочи Добрев. Във форума участва и секретарят на Община Разград Нели Добрева – ръководител на проекта..

Впечатленията си като потребител на социална услуга сподели пред участниците в конференцията Кера Малчева. Жената благодари на Общината от името на самотните, болни и стари хора в региона, които срещат подкрепа по проекта. „Аз съм потребител отскоро. Жената, която ме обслужва и всички работещи по проекта се справят много добре“, каза Малчева.

Домашният помощник Милка Михова каза, че работи това вече седем години. „Обслужвам възрастни хора – почиствам, пазарувам, ходим на разходка, на лекар. Медицинската сестра също идва редовно и оказва грижи. Доволна съм“, допълни тя.

Добри практики по европроекти на пресконференцията представиха още управителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов, Данаила Савова – шеф на дирекция в Община Лозница, Светлин Симеонов, шеф на дирекция „Административно правно обслужване, финанси и управление на собствеността“ в областната администрация и зам.-директорът на НПТГ „Шандьор Петьофи“ Ивелин Иванов.

Следващата конференция по проекта ще бъде във Велико Търново на 25 февруари. До август 2024 г. БТА ще организира дискусии в 26 български града, както и в Сърбия, Румъния, Турция и Гърция.

/e-Razgrad/

Hits: 211

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.