Турски сеизмолог: Броят на разломните линии в Турция вече е над 500

Броят на разломните линии в Турция вече е над 500, обяви водещият турски сеизмолог проф. д-р Шюкрю Ерсой, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Главната дирекция за проучване за полезни изкопаеми е актуализирала новата карта на разломите в Турция, предава кореспондентът на БТА  Нора Чолакова. Според тази карта броят на разломите се е увеличил от 150 в началото на 90-те години на миналия век до над 500 в момента, посочи той.

Ерсой отново изтъкна реалната ситуация с риска от силни земетресения в Турция. В цялата страна има разломи, които предизвикват земетресения, каза той.

Министърът на околната среда и урбанизацията Мехмет Йозхасеки също наскоро обяви, че в Турция има близо 500 активни разломни линии. Няма как да знаем къде, кога и на коя от тях ще стане силно земетресение, каза министърът.

Проф. Ерсой отново потвърди и най-лошия очакван сценарий за земетресение със сила над 7 в района на Истанбул. Очакваме земетресение с магнитуд над 7 в Мраморно море, около Истанбул, посочи професорът. Броят на разломите в Турция, които могат да предизвикат земетресения, по-големи от 5,5, е към 500. Този брой постепенно се увеличава, изтъкна той. Трябва да реорганизираме населените места, на които живеем, в съответствие с тези разломи. Трябва бързо да се извърши сериозна градска трансформация, трябва да се реализират много проекти за укрепване на сградите, за да са устойчиви на силни земетресения, посочи проф. Ерсой в заключение.

Dariknews.bg

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.