Важна новина за България! Кога приемаме еврото

България може да приеме еврото през 2025 г., заяви председателят на еврогрупата Паскал Донахю, след среща с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и финансовия министър Асен Василев.

“Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка. Вярвам, че присъединяването към еврозоната е много вероятно. За мен въпросът е кога, а не дали, България ще се присъедини към еврозоната. Засилва се овладяването на инфлацията и очевидно това е в най-добрия интерес на България. Чрез усилията да се намали инфлацията ще дойде този момента за присъединяване. Да, смятам, че България може да приеме еврото през 2025 г. и цялата работа е насочена към овладяване на ифналцията”, посочи Донахю, цитиран от БНТ.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел потвърди, че амбицията на България остава да се присъединим към еврозоната през 2025 г.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев допълни, че единственият критерий, който страната ни остава да изпълни е този за инфлацията като това е въпрос на време.

“Остава единствено критерият за инфлацията, който трябва да бъде покрит. И всъщност това, което виждаме, е, че януари и февруари сме под референтната стойност – т.е., въпрос на време е това, като се запази, да падне средногодишната инфлация. Приемйаки еврото България за втори път в своята история ще участва в това да контролира, да използва и да работи в една световна валута, след Иван Асен II, който сече римски монети”, заяви Василев.

24chasa.bg

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.