Трансгранична телефонна любов за наивници и луди пари

За измами и пране на пари при специализирана полицийска операция днес са задържани трима души от Ясеновец, съобщиха на пресконференция окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров, директорът на ОД на МВР старши комисар Мирослав Иванов и главен инспектор Златка Падинкова, началник на сектор „Измами“ в Главна дирекция “Национална полиция”.

В акцията са участвали служители от ГД „Национална полиция“, сектор „Измами“, ОД на МВР и следователи под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград.

Неотложната специализирана полицейска операция стартирала след арест на осем души територията на Реупублика Турция, седем от тях български граждани от Лудогоприето.

Оказва се, че е активизирана е старата схема за „романтични запознанства по телефона“, но допълнена с нови елементи. Хваналите се на въдицата мъже превеждали исканите от бъдещите им булки пари по посочени банкови сметки. Разследващите установили, че измамниците набирали „финансови мулета“ – обикновено малоимотни, безимотни или социално слаби хора, прехвърляли ги в Турция, регистрирали ги на адрес и им разкривали банкови сметки в турски банки. След това организаторите на престъпната схема предоставяли номерата на тези банкови сметките на ало-измамници и така до тях стигали сумите, давани от измамените по телефона хора. А наличните в тях пари били теглени и в България, и Турция от разследваните срещу комисиона.

„В хода на образуваните две досъдебни производства са извършени процесуално-следствени действия на седем адреса. Задържани са две жени на 37 и 39 години и един мъж на 21 години, и тримата от Ясеновец“, съобщи старши комисар Мирослав Иванов. Задържаните са в роднинска връзка с арестуваните в Турция. Иззети са над 30 0000 лева в различни валути, мобилни телефони, СИМ-карти – български и турски, пластики, банкови карти, банкнотоброячи, луксозен автомобил, документи за парични преводи, притежавано недвижимо имущество и др. вещи, соотносими към престъпната дейност.

А главен инспектор Златка Падинкова допълни, че в някои от случаите жертвите са били изнудвании  с компрометиращи записи. Утре на задържаните ще  бъдат повдигнати обвинения.

/e-Razgrad/

Hits: 48

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.