Традиция на скорост в древния Абритус

Община Разград, Регионалният исторически музей и Мотоклуб „Лудогорски братя“ организират в събота, 7 октомври, съвместна инициатива под мотото „Традиция на скорост“.

„Събитието ще надгради започнатото от нас преди време да даваме поле за изява на различните клубове и общности в града с идеята нашата дейност и добрите техни практики да стават достояние на широк кръг от хора“, обясни директорът на музея Таня Тодорова. От началото на годината такива събития са организирани с Клуба на франкофоните, Областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела 2022“ и с клуба на краеведите „Краезнание”. Формалният повод за празника в събота е и закриването на активния летен сезон на мотоклуба и летния туристически сезон на музея.

Началото в събота ще бъде шумно и многоцветно: в 13.00 ч. е стартът на традиционната обиколка на Разград от членовете на „Лудогорски братя“ и гостите им от цяла Североизточна България. Тя ще започне е ще завърши на паркинга Археологическия резерват „Абритус“, където в 14.00 ч. ще бъде подредена импровизирана мотоизложба. Дошлите празника ще могат да разгледат машините, да се снимат и дори да се повозят на тях. В 14:30 ч. на сцена „Театрон“ започва концертът на таланти от класовете по пеене в трите музикални школи в Разград: към Центъра за работа с деца, към Музикалната школа „Илия Бърнев“ към читалище „Развитие“ и частната школа по изкуства „Enjoy Music & Art School“. В15:30 ч. на същата сцена ще забие шуменската рок група „Lampa Inc“.

На зелените площи в непосредствена близост то мотоизложбата ще има батут, на който желаещите ще може да поскачат за удоволствие, я събраните от атракциона пари ще бъдат преведени по сметката на 17-годишния Марти, който се бори с тежко рядко онкологично заболяване

Интерактивният музей и постоянната археологическа експозиция ще бъдат отворени напълно безплатно за участниците и гостите на празника, както и посетителите на музея от близо и далеч.

„За нас е чест и се включваме с изключително удоволствие в инициатива с неподлежаща на съмнение принадена стойност към развитието на обществото, което особено сега има нужда от това и водени от убеждението, че популяризирането на историята на родния край може и трябва да става по всички възможни начини“, обяви пиарът на мото клуб Лудогорски братя Йордан Атанасов.

По думите му, събитието е подходящо за всички възрастови групи и почитатели на мотоциклетите. И предлага възможност на феновете на подобен тип преживяване да се докоснат до ценностите, съхранявани в Регионалния исторически музей.

„Ние сме за всяка добра кауза и заставаме зад нея без да яхваме популизъм и други користни цели“, каза Атанасов.

В създадения през 1998 г. мото клуб с името „Абритус“, а от 2002-ра – „Лудогорски братя“, членуват различни по пол, занятие и социален статус, но всички влюбени във вятъра мъже и жени на възраст от 33 до 60 години.

/e-Razgrad/

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.