Традицията повелява: Джипо, Христофор и Андрей ни канят пак да бъдем заедно на Богоявление за спасяването на кръста

Тримата приятели и предприемачи: Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев ни канят да бъдем отново заедно на ритуала за хвърлянето и спасяването на кръста на Богоявление. Това те сториха днес на специална пресконференция.

Възстановената от тях през 2019 година традиция, след 23-годишно прекъсване, от тогава насам не се състоя само веднъж заради ковид-пандемията. Сега е ред на петото хвърляне на Богоявленския къст във водите на язовир на „Пчелина 2“.

„Очакваме много хора – 6 януари 2024 година е събота – почивен ден“, не крият емоциите си тримата приятели.

Ритуалът ще започне точно в 11.00 часа на плажа на язовира. Всички желаещи да се хвърлят в ледените води в борба да достигнат първи до кръста, могат да се запишат на телефон 0894 374 528 или на място на Йордановден.

Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев споделиха днес само едно свое притеснение за нормалната подготовка на празника, предвид оставащите малко работни дни до 6 януари. Входирали са на 8 декември в Община Разград документи за провеждане на ритуала, но досега не са получили обратна връзка дали Общината ще се включи като съорганизатор. Нещо, което в последните три празника на Богоявление се е случвало и за което тпримата предприемачи са искрено благодарни.

„Важно е да знаем колкото може по-рано, защото е нужно чисто технологично време – за охрана, за организация на движението, за ситуиранена паркинг, за линейка и екип на „Спешна помощ“, за спасител, за водолаз… През 2019-та се справихме сами, ще се справим и сега, но всеки, съпричастнен към традицията и съхранението на духа български, е добре дошъл! Защото празниците в своята същност събират, а не разединяват“, мотивират се Джипо, Христофор и Андрей.

/e-Razgrad/

Hits: 79

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.