Технологии и виртуални аватари: Очаква се Телепортация до 2030 г.!

Съоснователят и ръководител на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че вижда огромен потенциал в развитието на виртуални технологии (VR) и добавена реалност (AR).

Той вярва, че до 2030 г. хората ще могат да се “телепортират” на други места с помощта на интелигентни очила с поддръжка на VR и да се срещнат дистанционно с най-реалистичния ефект на присъствието.

Марк Зукърбърг обяви в интервю  подкаст за The Informatio, своята визия за близкото бъдеще по отношение на развитието на цифровите технологии.

“ На първо място, ние сме социална компания. Стремим се да правим неща, които помагат на хората да общуват по най-различни начини, от лични текстови съобщения до видеоклипове и снимки, които можете да публикувате. Свещеният Граал на социалната комуникация е способността да се чувствате така, сякаш общувате лично с друг човек. Нито една от наличните днес технологии не ни приближава до това, било то телефони, компютри, телевизори или дори видео чатове. Сега имаме технологии, които ни позволяват да общуваме и които с различна степен на точност ни помагат да видим какво прави другият. Но има и нещо друго, напълно вълшебно, което дава усещане за лично присъствие, усещането, че сте директно с друг човек – всичко това вече се движи на психологическо ниво”.

Марк Зукърбърг смята виртуалната реалност за добавена реалност на подобни технологии, като предполага, че в близко бъдеще те ще помогнат за революция в социалната комуникация. Той вярва, че до 2030 г. хората ще могат да използват интелигентни очила с VR и AR технологии, за да се “телепортират” (потребителят) на други места, например в домовете на приятели и познати или в обществени сгради, виртуалното присъствие на потребителя в такива очила ще бъде толкова реалистично.

Ръководителят на FB вярва, че виртуалната реалност ще даде възможност на човек да почувства физическото си присъствие на друго място, като прави директни срещи помежду си – които сега не могат да бъдат оборудвани с такива VR устройства като такива. VR каски например. Такива технологии могат да доведат до това хората да започнат да се движат по-малко, например по време на командировки. И намаляването на тези пътувания, според г-н Зукърбърг, може да помогне за запазването на климата.

“ Разбира се, хората ще продължат да използват коли, самолети и всичко останало. Но колкото повече можем да развием този тип телепортация (с помощта на VR и AR), толкова по-добре ще бъде не само за обществото, но и за планетата като цяло “, казва ръководителят на FB.

“ Всичко това ще доведе до някои абсолютно удивителни неща, много по-впечатляващи от това просто да се обадите на някого или видео чат. Можете просто да щракнете с пръсти, да се телепортирате – и сега вече седите на друго място, те са се настанили на дивана и на всички изглежда, че сте наистина близо един до друг“, отговаря Зукърбърг.

Друго предимство на това “телепортиране”, Марк Зукърбърг припомня възможността за разширяване на дистанционния режим на работа за служителите на компанията, което значително ще намали времето и разходите за преместване на работното място, защото ще бъде възможно “само да се телепортира до работата. ”

“ Говорихме много за изменението на климата, преди то наистина да стане много важно. В бъдеще хората може да искат да се движат по-малко по пътищата  или да го правят по-ефективно, като премахнат пътуванията с градски или крайградски транспорт “, добавя Зукърбърг.

Друг важен момент в развитието на виртуалната реалност за комуникация, Зукърбърг смята създаването на така наречените виртуални човешки аватари, 3D цифров образ на човек.

С развитието на виртуалните технологии и свързаното с тях оборудване, виртуалните аватари могат да направят истинска крачка напред в човешката комуникация.

“ Едно от нещата, които ме вдъхновяват много, са технологиите, които ви позволяват да улавяте и проследявате не само мимиките, но и движенията на очите. Усъвършенстваните сензори могат да осигурят изключително реалистични аватари, с които можете да комуникирате помежду си, – каза ръководителят на Facebook, който през 2014 г. закупи производителя на каски за виртуална реалност Oculus за 2,3 милиарда долара. – Преди всичко сега работим върху това как да опаковаме повече сензори във VR устройства, така че човек да има възможно най-много възможности да опита опита на директна комуникация “.

Превод Нели НИКОЛОВА

Източник: www.segnidalcielo.it

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.