Там, където падне сняг, ще се задържи

Предстои студен период със снеговалежи.

В следващите 72 часа Балканите ще са в плен на средиземноморски циклон с валежи от дъжд, впоследствие и сняг и силни южни ветрове, предава NOVA. На Ивановден почти в цялата източна половина на страната ще духа силен южен вятър, с който температурите ще се задържат над обичайните нива за сезона – в интервала 11 – 16 градуса.

Ще продължи да вали с прекъсвания дъжд с условия за гръмотевична активност в Южна България и сняг високо в планините на Югозапад. За денонощието ще се акумулират до 30-40 литра на квадратен метър валеж в отделни точки по южната ни граница.

В понеделник в хода на денонощието ще застудява – дневните температури следобед ще са между 5 и 10 градуса. Дъждът постепенно ще преминава в сняг – интензивен по планините и някои райони на Предбалкана, по-слаб в ниските райони на страната. Валежите ще продължат през нощта и във вторник с тенденция през деня да спират. Ще остане студено с дневни температури около и малко под нулата, и ветровито с ледени северни пориви в източните райони. Въпреки че не се очаква дебела снежна покривка, заради по-студеното време, там, където падне сняг, той ще се задържи.

Студът ще обхване дните почти до средата на месеца. В някои от дните призори температурите ще падат до минус 8 – минус 9 градуса. Периодът съвпада с традиционните сурвакарски обичаи (13 и 14 януари в населените места в Югозападна България) и по тази причина получава прозвището “кукерски студ”.

/e-Razgrad/

Hits: 81

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.