Областният управител и бизнесът се обединяват за решаване проблема с високата цена на водата в Разград

Областният управител Владимир Димитров, представител на бизнеса в лицето на управителя на „Рока Къмпани“ ООД Росица Лалева, както и управителят на „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД Стоян Иванов поставиха началото на съвместна инициатива за решаване на проблема с високата цена на водата в Разград, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Идеята на управителя на „Рока Къмпани“ ООД и ръководителя на ВиК оператора в града потребителите на вода в Разград да черпят от допълнителни водни източници в града, се е родила преди година, но до този момент редица бюрократични спънки спират реализирането й. Сега те срещат съмишленик в лицето на областния управител, който да даде нов тласък в нейното развитие.

Росица Лалева предложи да предостави право за ползване за нуждите на населението в града на намиращите се на територията на предприятието в Западна промишлена зона в Разград три разработени шахтови кладенеца за питейна вода, с включването им в градската водопроводна мрежа. „Искам да помогна на съгражданите си, за да се разреши един огромен проблем“, заяви Росица Лалева. Тя предложи и техническа помощ от фирмата, която управлява, за да стане по-бързо всичко.

След поредица от работни срещи, управителят на „Рока Къмпани“ ООД показа на място на областния управител и представители на екипа му и на управителя на ВиК оператора трите шахтови кладенеца. Тя разясни, че кладенците са изграждани преди десетки години за нуждите на тогавашния консервен комбинат. По нейна инициатива проби от водата наскоро са изследвани в лаборатория в Германия и е установено, че е годна за пиене.

Стана ясно, че на територията на съседни предприятия се намират още два шахтови кладенеца, като Владимир Димитров се ангажира да бъдат проведени разговори и с техните собственици.

Необходимо е да бъдат изградени помпени станции над кладенците, с всички необходими съоръжения, както и водопреносна мрежа, която да включи водата до близките водопроводи.

Стоян Иванов заяви, че „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД има готовност да инвестира средства за това. В района са налице високи подпочвени води и добивът за питейно-битово водоснабдяване няма да бъде труден. Налице е необходимият дебит от подпочвени води, който да оправдае инвестицията. Според него с вода от тези кладенци може да бъде захранена немалка част от града.

Областният управител оцени високо готовността на управителя на „Рока Къмпани“ ООД да е част от тази полезна за разградчани инициатива. „Проблемът с високата цена на водата е голям, всички сме потърпевши от това. Благодаря на Росица Лалева за солидарността и активната й гражданска позиция. Нужни са реални действия и обединяване на държава, община и бизнес за решаване на проблема“, коментира Владимир Димитров. Ще направим всичко, тази идея да се реализира и то съвсем скоро, допълни той. Още в понеделник ще бъде изпратено писмо до Министъра на околната среда и водите, за ангажирането му за максимално бързо придвижване на процедурата по получаване на разрешителен режим за водоползване на тези източници. Ще бъдат потърсени всички възможности за финансиране на проекта, като например програмите на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, целеви средства от държавния бюджет, заем от “Български ВиК холдинг” и др. Целта е да се спре постоянното нарастване цената на водата в Разград.

Областният управител ще работи и по още няколко направления за решаване на проблема. Както е известно, определената от Комисия за енергийно и водно регулиране цена на водата в град Разград е най-висока в цялата страната.

Едно от направленията е постигане на консолидация на ВиК сектора, със сливане на двете ВиК асоциации и двата ВиК оператора в Разградска област, която да позволи голяма инвестиция за реализиране на мащабен проект с европейски средства за водния цикъл в град Разград, включващ подмяна на водопроводна и канализационна мрежа и основен ремонт и модернизиране на градската пречиствателна станция. В момента загубите по водопреносната мрежа достигат 70-80%. За целта е необходимо съгласието на кметовете и общинските съвети на седемте общини в областта ни.

В тази насока областният управител и Община Разград успяха да осигурят средства за подготовка на технически проект за модернизация на градската пречиствателната станция. Сумата за „Инвестиционен проект в работна фаза за реконструкция на съществуващата пречиствателна станция за отпадъчни води в Разград“, предвидена в Инвестиционната програма за общински проекти в Закона за държавния бюджет за 2024 г., е 1 050 000 лв.

/e-Razgrad/

Hits: 53

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.