Сърфисти призовават пушачите да не изхвърлят фасовете си на плажа

До края на ноември край плажа на Бургас гражданите ще могат да изхвърлят фасовете си в специални кошчета.

Инициативата е на сърфистите от Wind2Win, които вече две поредни години призовават за борба с пластмасовите отпадъци в морето.

Поредната инициатива на Wind2Win започва с шест нови еко-инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове. Те са били разположени с разрешение на местната администрация в Морската градина в Бургас на 17-ти октомври и ще останат там до края на ноември. След това демонстрационните кошчета за фасове ще се появят отново в различни локации на морския град през пролетта на 2020 г, а лятото на същата година – по различни черноморски плажове.

Акцията е символична и цели да изпрати послание до максимален брой хора, които не се замислят за факта, че фасовете, както и мокрите кърпички, не са разградим отпадък и не трябва да бъдат изхвърляни в природата. Сърфистите апелират както към отделните граждани, така и към бизнеси, които да поемат щафетата и да разположат подобни кошчета за фасове край офисите си.

“Фасовете са най-разпространеният вид отпадък по плажовете в световен мащаб. На година в света се изхвърлят 4,5 трилиона. Те са силно токсични и попадайки във водата представляват сериозна опасност не само за животинските видове, но и за човешкото здраве. Като единичен източник на замърсяване цигарените фасове са най-разпространеният пластмасов замърсител на планетата, изпреварвайки найлоновите торбички и пластмасовите сламки. В организмите на множество морски обитатели са намерени следи от цигарени фасове, погрешка погълнати като храна”, разказва Илияна Стоилова от Wind2Win.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.