Съдът в Разград обяви два ученически конкурса по повод Деня на Конституцията

Два ученически конкурса обявиха Окръжният и Районният съд в Разград по повод Деня на българската Конституция – 16 април и „Дните на отворени врати“ на 18 и 19 април.

Предизвикателството да напишат разказ или есе e към по-големите ученици, като темата и за двете възрастови групи – от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас, е „Правилното или доброто“.

В този конкурс могат да участват ученици от цялата страна, като всеки има право да представи по една авторска творба. Тя трябва да съдържа: име, презиме и фамилия на участника; област, община, населено място, пълно наименование на училището, клас; телефонен номер на участника или негов преподавател или родител; електронен адрес; задължително да е посочен жанра на творбата, с която участва – разказ или есе. Конкурсните работи трябва да са във формат DOC или DOCX на Microsoft Word, да са с обем до 3 печатни страници – формат А4, с двустранно подравняване и на шрифт Times New Roman с размер 12.

Журито ще оценява творбите по демонстрираните познания по темата, това дали тезата съответства на формулировката, по оригиналност и творчески подход, личната позиция да е изразена недвусмислено, аргументите да са удачно подбрани, да са използвани подходящи езикови средства за постигане на убедителност и въздействие и да са спазени езиковите норми.

Работите ще се подават лично или по електронната поща от 9.00 ч. на 1 март до 17.00 часа на 1 април на адрес: град Разград 7200, пл. „Независимост” № 1, Окръжен съд – Разград, стая № 217, на вниманието на Т. Маринова, „Човешки ресурси” – за конкурса за разказ и есе, или по електронната поща на Окръжен съд – Разград: os_razgrad-press@mail.bg.

Имената на отличените ученици и творбите им ще бъдат публикувани на сайта на институцията, а призьорите ще бъдат поканени на награждаването, което ще се състои на 18 април от 11.00 ч. във фоайето на Общинския културен център.

Конкурсът за рисунка, компютърна графика и колаж е насочен към всички ученици и е на тема „Лицата на справедливостта“. Тук възрастовите групи са 1-4, 5-7 и 8-12 клас, като в раздела за графика могат да участват само най-големите.

На гърба на всяка творба и в имейла на децата, подготвили компютърни графики, трябва да са изписани трите имена на автора, възрастта му, учебното заведение, клас и телефонен номер на учител или родител, както и раздела в който участва.

За рисунките няма ограничение в избора на материали и техники – бои, моливи, флумастери, пастели и други, няма ограничение и относно формата.

Компютърните графики могат да са изработени с програма по избор, да са рисувани със свободна ръка с инструментите на графичните редактори, да не са направени върху готови картини и да са изпратени задължително във формат PNG или JPEG.

Колажите следва да са на хартия или картон, при изработката им да са комбинирани различни фрагменти – например текст, цветни хартии, изрезки от вестници, различни художествени елементи и техники за рисуване, ограничение относно формата на творбите няма.

Всеки ученик има право да участва само с една творба.

Рисунките и колажите могат да се подават лично или по пощата на адреса на съда, а графиките – на имейла. Сроковете са същите като за конкурса за есе и разказ.

Класираните на първите три места в различните възрасти и групи ще получат награди, като имената на победителите ще бъдат обявени в сайта на Окръжен съд.

Всички участници ще бъдат поканени на церемонията по награждаването в Общинския културен център. Най-добрите творби ще бъдат подредени в изложба във фоайето на Съдебната палата.

При обективна невъзможност церемонията да се проведе, наградите на отличените и в двата конкурса ученици ще бъдат изпратени по пощата.

За повече информация участниците могат да се обаждат на телефони 084/66-11-84 и 0877 455 006.
/e-Razgrad

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.