Събор в Побит камък

Зам.-кметът на община Разград Добрин Добрев бе гост на Народния събор за песни и хора, раздумки и обичаи, традиционни гозби и всенародно веселие „Събрало се е наше село” в Побит камък, съобщиха от пресслужбата на местната управа.
Етнографският комплекс в Побит камък, който съхранява и представя бита на живеещите в района балканджии, се изпълни от жители и гости на селото, които се насладиха на изпълненията на 14 фолклорни формации.
Съборът бе официално открит от новоизбрания председател на читалищното настоятелство Йонета Карастоянова, която отправи благодарности и към своя предшественик Богдан Стоянов, чиято е инициативата за провеждането на първото издание на събора.
Първото изпълнение бе на Химна на Побит камък, представен от Фолклорна група „Вяра” към читалището в селот. Последваха песни, танци и музикални изпълнения на състави и индивидуални изпълнители от: Побит камък, Пороище, Топчии, Ловско, Брестовене, Разград, Дряновец и Просторно. Под навеса в Етнографския комплекс бяха подредени вкусни ястия, характерни за местната кухня и приготвени от жители на селото.
В приветствието си към организаторите на събора зам.-кметът Добрин Добрев поздрави местните хора за това, че влагат душата си при поддържането на Етнографския комплекс, който е една от визитните картички на община Разград на туристическите борси, а с провеждането на този събор изпълват допълнително с живот комплекса. Д. Добрев изрази увереност, че с всяка година участниците в събора ще са все повече и не само от общината и областта, а от цяла България.
Приветствие към организаторите и гостите отправи и областният управител Драгомир Златев.
Съборът се организира от читалище ”Самообразование” за втори път, първото издание бе през 2019 г., след което заради противоепидемичните мерки бяха пропуснати две години.
/e-Razgrad/

Hits: 48

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.