Строителните фирми и шефът на “Автомагистрали” могат да спрат изграждането на “Хемус”, обяви Комитова

След като в последните дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и кандидати за депутати от партията, нееднократно обявиха, че с идването на служебното правителство е спрял строежът на магистрала “Хемус”, днес регионалният министър Виолета Комитова съобщи пред “Нова телевизия”, че това не е вярно и посочи по кои участъци продължава изграждането на аутобана. Същата теза като Борисов изрази и държавното дружество “Автомагистрали”, което отговаря за строежа.

В писмо до медиите в началото на седмицата от компанията се оплакаха, че блокирането на сметките на дружеството от страна на Комитова пречи на изпълнението на задълженията на фирмата и по този начин се спира строежа на “Хемус”.

Регионалният министър обясни, че изграждането на магистралата между Ябланица и Шумен е разделено на 9 етапа. По първите три вече са дадени авансово парите и няма как там да бъде спряно изграждането на аутобана. Освен това в тези участъци се работи по изготвени чертежи, докато за останалите все още няма. Точно заради това там не се извършват и никакви дейности. Тя уточни, че до месеци тази част от “Хемус” трябва да е готова.

“Никой не спира строителство, което не е започнало. Но нека обясним кой може да го спре. Това са строителните фирми, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари да им платят заплати за този месец, което ще е лъжа. Фирмите имат пари. Друг, който може да спре строителството е Беличев (бел. ред. Стоян Беличев), защото управлява “Автомагистрали”. Аз нямам власт над него”, добави Комитова.

Тя поиска да смени ръководството на “Автомагистрали”, след като проверка откри, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция “Пътна инфраструктура”. Софийският градски съд обаче спря производството по вписването на ново ръководство на “Автомагистрали”. Основният аргумент за решението е, че служебният министър не е провела конкурс за постовете. Съдът постанови, че вписването на новото ръководство и заличаването на старото може да стане, след като се реши по същество спорът между страните.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.