Стефан ПЕНЕВ: Пролетта бе добра, очакват ни „пъстри“ добиви и труден пазар

„Пролетта бе добра, очакват ни „пъстри“ добиви в страната, но в нашия регион може и да стигнем до рекорди“, каза пред журналисти днес един от големите зърнопроизводители у нас Стефан Пенев на организирания от ЕТ „Стефан Георгиев – НИМ“ Ден на пшеницата.

На опитното поле край Лозница, пред колеги зърнопроизводители, клиенти и партньори от цяла Североизточна България и от далечния Северозапад – Видин, Монтана и Враца, той представи 44 сорта пшеница, 18 – ечемик и 8 – тритикале. Болшинството от тях – абсолютно нова селекция с изключително висок потенциал, защото Стефан Пенев смята, че трябва да се показват непознати сортове от световната селекция, която в последните години се развива много интензивно. „Положителното тук е и, че Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево не прави изключение“, подчерта специално зърнопроизводителят.

Още една тенденция посочи Стефан Пенев – ориентацията и на българските фермери към отглеждане на качествени сортове хлебна пшеница, която тук през последните трийсетина години не е била на „почит“, защото хлебопроизводителите разчитали за качеството на хляба на „подобрителите“ в него.

Що се отнася за очакваните цени на новата реколта зърно, Стефан Пенев ги определи като „напълно неясни“. Началото било поставено миналата от тогавашното редовно правителство да забрани износа. По думите му, това е било „тотална грешка“. Според зърнопроизводителите сега в складовете има 1.5-2 млн. тона зърно от миналогодишната реколта, която трудно върви на пазара при цена 380-400 лева за тон и е много под себестойността.

За пръв път Стефан Пенев не може да предвиди какво ще се случва от тук насетне. За него перспективата е „още по-неясна“. По съвсем обясними причини няма как да се знае каква ще е реколтата в Русия, Украйна и Казахстан. В същото време се очакват много добри добиви в Испания, Франция и още страни от Европейския съюз, заради което вероятно ще има много зърно на пазара и това ще усложни още повече ситуацията.

/e-Razgrad/

Hits: 15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.