Княгиня Мария Луиза съгласна Гимназията в Босилеград да носи името ѝ

Нейно Царско Величество Княгиня Мария Луиза, дъщеря на цар Борис III, отправи посредством Посолството на България в Сърбия писмо до Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и Община Босилеград, в което дава съгласие за връщане на първоначалното име на Гимназията в Босилеград – „Княгиня Мария Луиза”.

Вече тридесетина години училището се нарича само Гимназия, а от откриването си през 1941 година няколко пъти е сменяла името си.

Община Босилеград и Националният съвет на българското малцинство в Сърбия миналата година задвижиха инициативата за връщане на първоначалното име на Гимназията, а тяхното предложение приеха и Учителският съвет и Училищният съвет. След това със съдействието на Посолството на България бе изпратено писмо до Нейно Царско Величество Княгиня Мария Луиза, с което я информираха за желанието Гимназията отново да носи нейното име и потърсиха съгласието ѝ.

Стефан Стойков, председател на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и зам.-кмет на Община Босилеград, каза, че очаква до края на юни Общинският съвет на община Босилеград да вземе решение за промяна на името на училището, след което Общината, Националният съвет и Гимназията ще поискат съгласие от Министерството на образованието на Сърбия за промяна на името.

Очакванията са от новата учебна година, през септември месец, Гимназията в Босилеград отново да носи първоначалното си име „Княгиня Мария Луиза“.

Dnes.bg

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.